9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Nova vrsta lijeka protiv raka odobrena u Evropi!

Nova vrsta lijeka protiv raka kojim se može liječiti široka lepeza tumora prvi put je odobrena za korištenje u Evropi.

Britanski liječnici koji testiraju novi lijek kažu da se radi o “stvarno uzbudljivoj stvari”, javlja BBC. Lijek pod imenom larotrectinib ima potencijal da izliječi više pacijenata i smanji nuspojave. Ključ je u tome da nova vrsta lijeka ne mari gdje rak raste u tijelu, sve dok u sebi nosi specifičnu genetičku abnormalnost na koju lijek cilja.

– Dobrobit za pacijente, a posebno za djecu, da možemo liječiti mnogo različitih vrsta raka jednim lijekom je potencijalno velika i pomaže im da imaju duži i zdraviji život – kazao je šef britanskog zdravstvenog sistema, Sajmon Stivens.

Cilja genetsku abnormalnost

Među prvim pacijentima koji su imali prilike da testiraju novi lijek je dvogodišnja Šarlot Stivenson iz Belfasta kojoj je dijagnostikovan dječji fibrosarkom, rak vezivnih tkiva.

Prošlu godinu liječena je larotrectinibom u sklopu kliničkog ispitivanja lijeka u londonskoj bolnici Rojal Marsden Saton.

– Znali smo da su nam mogućnosti ograničene pa smo odlučili da probamo i jako nam je drago da jesmo. Imali smo priliku da gledamo Šarlot kako se ubrzano razvija i raste, nadoknađujući izgubljeno vrijeme na toliko mnogo načina i začuđujući nas svojom energijom i voljom za život – rekla je za BBC njena majka Ester.

Tumor malene Šarlot uzrokovala je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Naime, jedan dio njene DNK slučajno se spojio s drugim i promjena u genetskom kodu njenog tijela dovela je do rasta raka. Međutim, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitne žlijezde i drugih oblika raka.

Korak ka preciznoj medicini

– To je zaista uzbudljiva stvar i djeluje na širokom nizu rakova, nije ograničena na jedan – kazala je za BBC dr. Džulija Kišholm, konsultant za dječje tumore u bolnici Rojal Marsden.

Pojava ove nove vrste lijeka označava pomak sa liječenja “raka dojke” ili “raka debelog crijeva” ili “raka pluća” prema preciznoj medicini koja iskorištava genetski sastav tumora svakog pacijenta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se