EkonomijaVIJESTI

Najveća prosječna plata u avgustu 1.403 KM u oblasti finansija

BANJALUKA – U Republici Srpskoj najveća prosječna neto plata u avgustu – 1.403 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a najniža u oblasti građevinarstva – 628 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz sindikata dodaju da su niske prosječne neto plate u julu primili radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 648 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 679 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i poslužvanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna avgustovska neto plata iznosila 642 KM.

U saopštenju se navodi da su niske prosječne neto plate u avgustu primili i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 702 KM, kao i u trgovini 696 KM.

Iz sindikata navode da je sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj u avgustu koštala 1.886 KM i da ju je prosječna neto plata od 910 KM pokrivala sa 48 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Srpskoj su najviše novca u avgustu trošile za nabavku prehrane 704 KM, za stanovanje i komunalne usluge 571 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 132 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close