18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Ima li veze između zemljotresa u BiH i Albaniji?

SARAJEVO – Potres u Albaniji naveo je stručnjake, ali i građane BiH na razmišljanje ima li ovaj događaj veze sa učestalim potresima poslednjih mjeseci na području Bosne i Hercegovine, kojih je od početka godine bilo 44.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došao sarajevski N1, samo u posljednja tri mjeseca na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je 14 potresa.

Neki od tih potresa, navodi se, nisu bili nimalo prijatni za stanovništvo.

Tlo u Albaniji je ove godine podrhtavalo 340 puta, a najjači udar je bio jačine 5,8 stepeni po Rihteru i za sobom ostavio značajnu materijalnu štetu.

Povrijeđeno je više od 130 ljudi.

Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomijeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa.

„Ta afrička tektonska ploča diže naše planine godišnje centimetar ili dva, one rastu“, pojašnjava Ivan Brlek, seizmolog Federalnog HMZ.

Međutim, potres u Albaniji nema veze sa učestalim podrhtavanjima tla u Bosni i Hercegovini, ističe struka. Od početka godine do ovog trenutka zabilježena su 44 potresa u BiH, prenio je mostarski portal Bljesak.

Samo na širem području Tuzle, od jula do septembra, registrovano je 14 potresa.

Epicentri su bili u mjestima Gnojnica, Mramor, Srebrenik i Puračić. Najjači udari dosezali su i 4,7 stupnjeva po Rihteru.

„Potrebno je izvesno vrijeme da se nakupi seizmička energija da dođe do oslobađanja te seizmičke energije“, kaže Brlek.

U slučaju Tuzle seizmička energija sakupljala se više od 40 godina – od posljednjeg velikog potresa u Mramoru 1974. godine.

Tlo se tada treslo jačinom 4,9 stepena po Rihteru. Najrazorniji potres u BiH izazvao je katastrofalne posledice u Banjaluci 1969. godine.

Četiri jaka potresa prethodila su glavnom udaru, 27. oktobra 1969. Jačina od 6,6 stepena po Rihteru bila je dovoljna da ubije 15 ljudi i povrijedi 1.117 osoba, a 86.000 stambenih jedinica bilo je uništeno.

„Banjaluka je na jednom veoma kompleksnom seizmičkom čvoru gdje se ukrštaju dva rasjeda. I zbog toga može da dođe do jačih potresa kakav je bio 1969. godine. Hazard za Banjaluku je visok, jer se dogodio jednom takav zemljotres, i postoji mogućnost da se ponovno dogodi““, ističe Snježana Cvijić Amulić, seizmolog RHMZ RS.

Prema prognozi seizmologa, u BiH se u sljedećih 50 godina mogu očekivati potresi jačine do 7 stepeni Merkalijeve skale. Takvi potresi mogu izazvati materijalnu štetu, ali ne i ljudske žrtve.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se