15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dan sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića

KOZARSKA DUBICA – U Komlencu kod Kozarske Dubice danas će biti obilježeno 28 godina od stradanja narodnog heroja majora Milana Tepića.
Pomen Tepiću, u okviru programa obilježavanja „Septembarskih dana odbrane“, biće služen na mjesnom groblju u Komlencu u 10.00 časova.
Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

U čast ovog junak, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u Parku narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom.

Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.
U Komlencu, kod Kozarske Dubice, Tepićevom rodnom mjestu, svake godine se obilježava dan njegove herojske pogibije.

Obilježavanjem sjećanja na stradanje majora Milana Tepića biće završen ovogodišnji program obilježavanja „Septembarskih dana odbrane“ od hrvatske agresije 1995. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se