14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Srpska pokazala da može i bez BiH

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska pokazala da može da djeluje i bez BiH, napominjući da godinu danas poslije izbora jedina ima formirane institucije i normalno funkcioniše, što nije slučaj sa Federacijom BiH i BiH.

„Sada iz Sarajeva pokušavaju da stvore sliku da je Srpska krivac za to što nije formiran Savjet ministara i ne radi parlament BiH. Kako da radi parlament BiH, ako nemate formiran Savjet ministara? Očigledno, Sarajevu nije bitno funcionisanje BiH, ali ni evropski put“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je za „Večernje novosti“ rekla da je Sarajevo blokiralo evropski put BiH, te napomenula da su zvaničnici EU poručili da bez formiranja vlasti nema evropskog puta, a ne da je rješenje ucjena.

Cvijanovićeva je naglasila da će odgovor Republike Srpske na deklaraciju SDA i napad na integritet Srpske biti ustavan i legitiman, da će u oktobru u Narodnoj skupštini Republike biti usvojeni zaključci koji će biti sublimacija stavova Srpske i analiza cjelokupne slike u BiH sa svim devijacijama.

„Problem sa BiH je što imate političku strukturu u Sarajevu koja godinama nastoji da pokaže kako, navodno, dejtonska struktura ne može da funkcioniše i da je potrebno ukidanje ili izmjena Dejtona na štetu entiteta. Sarajevo mora da zna da će na ovakve pokušaje dobiti adekvatan odgovor iz Srpske“, poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da Republika Srpska svake godine napreduje, ima rekordnu zaposlenost, gradi infrastrukturu, rastu plate i penzije, ali da to nije dovoljno i da je potrebno još mnogo uraditi.

Komentarišući različita tumačenja zaključaka nakon nedavnog sastanka u Beogradu lidera političkih stranaka u Republici Srpskoj sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ona je istakla da jedinstvo mora da postoji u strateškom političkom životu Srpske.

„Kada su vruće teme na tapetu i kada je napadnut integritet Srpske, očekujem od svake normalne partije u Republici da bude na toj liniji. Razočarava me potreba opozicije da objašnjava kako nismo istomišljenici. Pa, naravno da nismo istomišljenici, različite smo političke opcije. NJihova objašnjenja su tužna“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je odlazak kod Vučića bio dobar potez, navodeći da je Beograd prava adresa gdje treba ići i razgovarati, te da se predsjednik Srbije ponio državnički.

SRNA

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se