23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Crnadak: Bez formiranja vlasti – nema ni napretka ka EU

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je u NJujorku da su svi u BiH svjesni da napretka ka EU neće biti bez formiranja vlasti na svim nivoima, ističući da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti kada će vlast biti formirana.

„Stranke koje su pregovarale o vlasti u prethodnih 11 mjeseci izgubile su previše dragocjenog vremena i stvorile veoma negativnu političku atmosferu“, rekao je Crnadak na sinoćnjem neformalnom sastanku posvećenom zapadnom Balkanu, koji je organizovala visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Crnadak je rekao da su se kao rezultat takvih odnosa pojavile antiustavne i antievropske političke inicijative koje su dodatno uznemirile javnost, te pozvao EU da svaku takvu inicijativu osudi i odbaci, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je, govoreći o situaciji u BiH, istakao da je u narednom periodu najvažnije uvesti stvarnu vladavinu prava, posebno u smislu ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i obezbjeđenja poštenih izbora na kojima bi građani mogli slobodno da se izjasne, bez izlaganja pritiscima i prijetnjama.

Crnadak je izrazio nadu da će region, nakon značajnih pomaka koji su ostvareni u periodu rada odlazeće Evropske komisije, nastaviti sa napretkom ka EU, kao i da će konačan dogovor Beograda i Prištine biti postignut u najskorije vrijeme.

On je izrazio podršku napretku u sprovođenju reformi i na evropskom putu svim učesnicima evropskog procesa na zapadnom Balkanu.

Crnadak učešće na 74. zasjedanju Generalne skupštine nastavlja danas sastancima sa funkcionerima UN, te sastankom sa ministrom inostranih poslova Maršalskih Ostrva na kojem će biti potpisan Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se