20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Blagojević: Bratunačka brigada nije počinila zločine

BANJALUKA – Ratni komandant Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske Vidoje Blagojević rekao je da njegova brigada nije počinila zločin u Srebrenici, ali da je, bez obzira na ovu činjenicu, osuđen u Haškom tribunalu.

„Moja brigada i svi moji borci prošli su kroz Srebrenicu ponosno, čista obraza i ne mogu se dovesti u vezu ni sa jednim krivičnim djelom, a kamoli zločinom. Nema optužnice protiv mojih vojnika i na to sam izuzetno ponosan“, rekao je Blagojević na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Srebrenica, stvarnost i manipulacije“, čiji je cilj utvrđivanje istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Doktor političkih nauka iz Londona DŽordž Samueli u referatu koji je napisao kaže da su u Srebrenici počinjeni zločini, ali da se to ne može smatrati genocidom.

„U tom kontekstu potvrđuje se da su muslimanske snage neprekidno izazivale srpske, što je uzrokovalo operaciju usmjerenu ka zaustavljanju zločina u Podrinju nad srpskim narodom“, rekao je Samueli.

Akademik iz Moskve Jelena Guskova u svom referatu navodi da se uz zajednički rad Rusije i Srba sa obje strane rijeke Drine može spriječiti stvaranje kompleksa krivice, a revizijom izvještaja o Srebrenici spriječiti negativan uticaj na mlade naraštaje.

„Šteta koja je počinjena Srbima podrškom formiranju Haškog suda i izvještajima na koja niko nije reagovao je, nažalost, dugoročna i teško popravljiva“, rekla je Guskova.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se