7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Vidović: Budžet stabilan, fokus na razvoju ekonomije

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je budžet Srpske stabilan i svi njegovi parametri zadovoljavajući, zahvaljujući čemu su početkom godine povećane plate zaposlenih u prosvjeti i kulturi za osam odsto, policiji za 10 odsto, a penzije za 2,17 procenata, te najavila da će sada fokus biti stavljen na razvoj ekonomije.

Vidovićeva je naglasila da podaci o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine pokazuju da su prihodi na nivou planiranih i iznose oko 580 miliona KM, te da su veći za 15 miliona u poređenju sa istim periodom prošle godine.

„Budžet Srpske nema neizmirenih dugovanja i sve obaveze se izmiruju po unosu u trezor. Do kraja godine očekujemo redovnost u izmirivanju obaveza, porast prihoda, a pripremamo se i za izradu rebalansa budžeta“, rekla je Vidovićeva u intervjuu Srni povodom 100 dana mandata novog saziva Vlade Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Srpska već 16 kvartala u kontinuitetu ima rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

„U prva tri kvartala 2018. godine prosječna stopa realnog rasta BDP-a iznosila je 3,6 odsto. To je veoma visok privredni rast u odnosu na region i radimo na njegovom dodatnom unapređenju. U skladu sa Programom ekonomskih reformim započeli smo ambiciozne reforme koje ne mogu dati rezultate preko noći, ali će zato imati snažniji efekat“, istakla je Vidovićeva.

Sumirajući rezultate na početku mandata, Vidovićeva je navela da je usvojen Zakon o igrama na sreću, koji će u narednoj godini obezbijediti dvostruko više prihoda od igara na sreću.

Ona je dodala da je Narodna skupština dala podršku i za izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit čiji je cilj uvođenje poreskih olakšica na osnovu ulaganja i pospješenje investiranja u proizvodne djelatnosti i njeno stimulisanje.

 

„S ciljem suzbijanja sive ekonomije inicirali smo izmjene Zakona o fiskalnim kasama, a u formi nacrta su u Narodnoj skupštini usvojene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjem platnom prometu koji bi, takođe, trebalo da olakšaju poslovanje privrednih subjekata“, kaže Vidovićeva.

Prema njenim riječima, formiran je i Registar poreskih i neporeskih davanja na osnovu kojeg će biti ukinuta davanja koja opterećuju privredu i stanovništvo.

„Fokusirani smo na razvoj ekonomije, unapređenje poslovne klime, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Fokus je usmjeren u podršku realnom sektoru kako bi privreda napredovala i bile stvorene pretpostavke koje bi imale za rezultat povećanje plata i angažovanje većeg broja zaposlenih u realnom sektoru“, napomenula je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je u januaru 2019. godine bilo 95.938 nezaposlenih i da je njihov broj u odnosu na isti mjesec prethodne godine smanjen za 16,1 odsto, odnosno za 18.419 lica.

Govoreći o najznačajnijim projektima koji su planirani u ovoj godini, Vidovićeva je istakla da je u planu reformisanje Investiciono-razvojne banke /IRB/ i Garantnog fonda Republike Srpske kako bi kreditne linije za privredu bile još povoljnije i poboljšano upravljanje društvima koja se nalaze u IRB-u i portfeljom imovine Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Srpske.

„Imenovana je Radna grupa za unapređenje upravljanja i poslovanja IRB-a koja trenutno radi na analizi stanja. Biće identifikovana zakonska ograničenja i moguća strateška prilagođavanja IRB-a razvojnim ciljevima Srpske“, istakla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, planirane su i intervencije u Zakonu o tržištu hartija od vrijednosti kako bi oživjeli tržište kapitala i privukli strane ulagače i nastavili usklađivanje sa direktivama Evropske unije.

„U toku je i izrada novog zakona o poreskom postupku sa ciljem omogućavanja primjene reforme registracije poslovanja u Srpskoj, odnosno uvođenja e-registracije poslovnih subjekata. Izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim bi kao predmet oporezivanja bio uveden prihod od dividendi i udjela u kapitalu, biće donesene kada i Federacija BiH uvede u svoj poreski sistem oporezivanje tog prihoda“, kaže Vidovićeva.

Ona je rekla da planiraju izmjene Zakona o budžetskom sistemu u cilju pojednostavljenja procedura i jačanja kontrole korištenja budžetskih sredstava.

„Ministarstvo radi i na Strategiji upravljanja javnih finansija Srpske za period 2020-2025. godina. Unapređivanje javnih finansija predstavlja najviši prioritet Vlade. Uspostavljanje sveobuhvatnih i dobro organizovanih javnih finansija je preduslov za uspješne procese reformi i dalji razvoj svih sektora društva“, naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da će u dogovoru sa Savezom opština i gradova raditi na poboljšanju statusa malih rubnih opština.

„Vlada je opredijeljena da u cilju podrške investira u lokalne zajednice, obrazovanje, zdravstvo, putnu infrastrukturu i kontinuirano realizuje investicione projekte. Za 128 projekata, koje smo odobrili prošle godine, do sada je isplaćeno 65,7 miliona KM od ukupno planiranih 78,2 miliona KM“, izjavila je Vidovićeva.

Ministar finansija Srpske je precizirala da je u republičkom budžetu za javne investicije u 2019. godini planirano 25,5 miliona KM, te da su znatna ulaganja planirana i iz budžeta.

„Za investicije u oblasti zdravstva planirana su 33,2 miliona KM. Za bolnicu u Istočnom Sarajevu godišnje izdvajamo 9,1 miliona KM, a projekat je vrijedan ukupno 54,5 miliona KM. Gradimo bolnicu u Doboju za koju je planirano da godišnje iz budžeta izdvajamo 10,3 miliona KM, dok je vrijednost investicije bez PDV-a 88 miliona KM. Za dogradnju i rekonstrukciju bolnice u Foči u budžetu smo planirali godišnje izdvajanje 4,2 miliona, a za završetak Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci 9,6 miliona KM“, pojasnila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, u zdravstvo je ulagan novac koji je stigao na osnovu naplate klirinškog duga od Rusije i time je sa 1,3 miliona KM finansirano opremanje kardio sale u bolnici u Prijedoru, za rekonstrukciju krova Banje „Mlječanica“ izdvojeno 300.000 KM, a ulagano je i u bolnicu Gradiška.

Vidovićeva je istakla da je iz granta Srbije usmjereno 775.000 evra za proširenje kapaciteta bolnice u Zvorniku.

„Izuzetno smo zahvalni Vladi Srbije za finansijsku pomoć koju nam pruža u izgradnji Republike Srpske, bilo da je riječ o infrastrukturnim projektima ili podršci lokalnim zajednicama. Iz donatorskih sredstava Srbije u 2019. godini očekuje se realizacija projekata u jedinicama lokalne samouprave u ukupnoj vrijednosti gotovo 17 miliona KM“, kaže Vidovićeva.

Ona je precizirala da su među navrijednijim prijektima izgradnja nove trase magistralnog puta Gacko-Foča, sanacija mosta preko rijeke Drine u Zvorniku, proširenje Opšte bolnice Zvornik, izgradnja fiskulturnih sala u Bijeljini, Prijedoru i Doboju, revitalizacija Starog grada u Trebinju i izgradnja pravoslavnog duhovnog centra u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se