8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Potpisani ugovori o dodjeli grantova u okviru projekta „Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“

ZVORNIK – Danas su u  Zvorniku u okviru projekta „Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“ – dio Projekta za Republiku Srpsku potpisani ugovori o dodjeli grantova sa korisnicima: Gradskom upravom Zvornik, osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik, „Desanka Maksimović“ Čelopek, „Petar Kočić“ Kozluk i „Nikola Tesla“ Pilica, Srednjoškolsim centrom “Petar Kočić“ i Tehničkim školskim centrom, te Atletskim klubom Zvornik. Grantove za osam projekata dodjeljuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u ukupnom iznosu od 143.000 KM.

Siniša Janjetović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, podsjetio je da je Ministarstvo u decembru prošle godine raspisalo Javni poziv za dodjelu malih grantova, te da su odobreni danas potpisani projekti.

– Mi smo angažovali konsultante koji su na području grada Zvornika radili jednu godinu  određena istraživanja, studije i analize, tako da je utvrđen Lokalni akcioni plan, a prioriteti definisani tim planom bili su nam vodilja prilikom odabira aplikanata koji su dostavili prijedloge za projekte – rekao je Janjetović.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović ocijenio je da je Projekat „Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“ jako važan, podsjetivši da su u okviru njega u zadnje dvije godine sprovedene brojne aktivnosti.

– Taj projekat podrazumijeva i realizaciju ovih osam projekata koji podrazumijevaju  edukacije, sportske manifestacije, pa do rekonstrukcije dječijih igrališta i izgradnje novih sportskih terena. I Gradska uprava je dobila dva granta, jedan je za projekat „Festival zdravlja“ čiji je cilj da informiše građane o štetnosti duvana i alkohola, kao i o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti za zdravlje stanovništa, a drugi je „Fizička aktivnost u zajednici“ i njegov cilj je da obezbjedi uslove za praktikovanje redovne fizičke aktivnosti djece iz naselja B-blokovi – rekao je Ivanović.

„Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“ – dio Projekta za Republiku Srpsku je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje. Kako je Janjetović istakao, posebno je namjera da se utiče na mlađu populaciju i da oni usvajaju što je moguće prije zdrave navike.  Zvornik je jedan od dva grada u Republici Srpskoj koji je obuhvaćen projektom, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se