23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srpski piloti objavili snimke iz kokpita: „Ovako smo pozdravili Putina“

BEOGRAD – Dobrodošlicu predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kada je prije nedelju dana bio u Beogradu, prvi su poželjeli piloti aviona MIG 29. Oni su ga i ispratili.

 Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, piloti Aleksandar Marković i Dejan Beda otkrili su proceduru dočeka letjelica. Donijeli su i ekskluzivne snimke nastale tokom dočeka ruskog predsjednika.

„Kada se izvode ovakvi letovi, letovi dočeka visokih zvanica, udaljenost od civilnog aviona je između 100 i 150 metara. U trenutku kada su pravljene fotografije i video-zapisi, udaljenost je bila 100 metara“, objasnio je Aleksandar Marinković.

Da bi pozdravili gosta koji dolazi, piloti najprije moraju da nađu letjelicu.

„Posle pronalaska i identifikacije vazduhoplova koja se vrši na dva kilometra, traži se odobrenje za prilazak na udaljenost od 100 do 300 metara. Posle toga pratimo predsednički avion do određene tačke koja je bezbedna“, opisao je Marinković proceduru pozdravljanja.

Predsjednik Rusije i delegacija sa kojom je posjetio Srbiju doputovala je u Beograd u tri aviona.

„Drugi i treći avion su bili predsednički, ali ne zna se u kojem se nalazi predsednik u tom momentu. Putin je bio u drugom. Ti avioni mogu da menjaju najavljenu putanju iz bezbednosnih razloga“, otkriva Marinković.

Procedura praćenja aviona koji idu na sletanje je komplikovana, jer je avion u procesu slijetanja i druge letjelice ne smiju da mu smetaju, već da se prilagođavaju njegovoj putanji.

Pilot Dejan Beda ističe da je procedura dočeka aviona uvijek ista, ljudstvo je uvježbano, avioni spremni, ali kada su posebni zadaci i važne ličnosti u pitanju, kao što je to sada bio slučaj, svi se trude da sve izvedu bez greške, mnogo je veća tenzija i pripreme su preciznije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se