3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Putin dolazi s porukama mira i podrške Srbima

BANJALUKA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak dolazi u Srbiju, a njegova nova posjeta je jasan pokazatelj dobrih srpsko-ruskih odnosa i saradnje, te opredijeljenosti za mir i stabilnost, ocijenio je juče za “Glas Srpske” srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u nekoliko navrata ranije razgovarao sa ruskim šefom države.

Putin bi, tokom četvrte posjete Srbiji, sa političkim vrhom te zemlje  trebalo da razmijeni stavove o aktuelnoj situaciji na domaćoj i globalnoj pozornici, dešavanjima na Kosovu i Metohiji te srpsko-ruskim odnosima i nastavku saradnje kroz određene projekte, piše Glas Srpske.

Ruski predsjednik posljednji put posjetio je Srbiju u oktobru 2014. godine, povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, a tom prilikom je, između ostalog, poručio da srpski i ruski narod imaju mnogo toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom kao bratski narodi imaju svijetlu budućnost.

Cjelodnevna manifestacija okončana je veličanstvenom vojnom paradom “Korak pobednika”, koju su izvele jedinice Vojske Srbije, a svečanostima u srpskoj prestonici prisustvovali su mnogi ugledni gosti, među kojima i tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Dodik, koji se sada nalazi na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH i trenutno predsjedava toj instituciji, potvrdio je juče za “Glas Srpske” da će i ovaj put biti u Beogradu, podsjetivši da Srpska ima dobru saradnju i veze sa Rusijom.

– Ovo je važna posjeta. Dolazi jedan od najvažnijih i najmoćnijih lidera svijeta, zemlje koja je prijatelj Srpske, Srbije i srpskog naroda te koja se bori za očuvanje principa miroljubivih odnosa među narodima, koju je Putin podigao i postavio na mjesto jedne od najvažnijih svjetskih sila – rekao je Dodik.

Posjeta je, kaže, veoma važna za Srbiju te pokazuje koliko je i ruski lider zainteresovan za to da Srbija bude stabilna.

– Njegov dolazak je jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji i srpskom narodu u cjelini –  rekao je Dodik i dodao da će se sigurno sresti sa Putinom, ali da još nije do kraja definisan format sastanka.

Za Republiku Srpsku su, kako je naglasio, veoma važni svi kontakti i razgovori, posebno sa važnom i snažnom državom kakva je Rusija, a koja je pokazala svoju objektivnost u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– U  tom pogledu veoma smo zahvalni Rusiji i njenom doprinosu na očuvanju mira i stabilnosti. Globalni odnosi su danas drugačiji nego prije deset, 20 godina, a Rusija je, u momentu kada je stvarana Republika Srpska imala daleko težu situaciju. Danas se vratila na geostratešku poziciju svijeta i za nas treba da bude važno da, pored dobrih odnosa sa Evropskom unijom i SAD, imamo dobre odnose sa Rusijom. Do toga nam je stalo, gradimo to i činimo da svaki naš sastanak bude doprinos jačanju te saradnje i dobrih odnosa – zaključio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je nedavno za “Glas Srpske” da Srpska ima dobre odnose sa Rusijom, kao što ih ima i Srbija, te da će nastojati da i dalje njeguju te partnerske odnose.

– Rusija nam je veoma bliska, ali to nikada nije koristila da bi nas bilo čime uslovljavala ili bilo šta nametala. Dosljedno su branili stavove onoga što je satkano Dejtonskim sporazumom – rekla je Cvijanovićeva.

Putinov dolazak u Srbiju izazvao je brojne reakcije, kako pristalica vlasti tako i onih koji podržavaju opoziciju u toj zemlji. Upućeni u dešavanja ističu da je, ipak, kada se sve sabere i oduzme, riječ o važnom danu za cijelu zemlju.

Naučni savjetnik za međunarodne odnose iz Srbije Dragan Petrović kaže da je dolazak Putina dobar znak za sve, bez obzira na razlike. Albanski faktor je, kaže, jedini na Balkanu koji se negativno određuje prema Rusiji, dok je Milo Đukanović iz Crne Gore jedini koji se suprotstavlja Rusiji, iako pravoslavci u toj zemlji vide afirmativno Rusiju.

– Ta zemlja se u Republici Srpskoj, Srbiji te narodu Crne Gore doživljava kao najbliži narod, iskreni saveznik, tako da je ovo veliki trenutak koji nas pomiruje i paradoks je da Srbe i pravoslavlje ujedinjuje više odnos prema Rusiji nego bilo koje drugo pitanje – rekao je Petrović.

Avijacija i snajperisti

Vladimira Putina obezbjeđivaće specijalna jedinica Federalne službe za zaštitu. Na dužnosti će, prema pisanju medija, biti više od 4.000 policajaca, oko 250 ruskih bezbjednjaka, snajperisti te specijalci iz srpske vojske i policije. Mjere bezbjednosti biće podignute na najviši mogući nivo. Putinov “iljušin” će iz Rusije krenuti pod pratnjom ruskih vojnih aviona, koju po ulasku u Srbiju preuzima domaća avijacija – avioni tipa “MiG 29”. Do slijetanja na beogradski aerodrom srpsko nebo će biti zatvoreno za sve letove. Posjeta će biti pod budnim okom snajperista.

Orden

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je istakao da će tokom posjete Vladimira Putina biti potpisano oko 20 sporazuma. Putin će uručiti Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, a najavljena je i mogućnost da zajedno posjete i Hram Svetog Save na Vračaru, čiju izgradnju je pomogla Rusija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se