18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Počela „Svetosavska nedelja“

ZVORNIK – U Domu omladine sinoć je počela duhovna i kulturna manifestacije „Svetosavska nedelja 2019“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi i 800-toj godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

„Svetosavska nedelja“ je najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj, koja se ove godine održava 27 put po redu.

Manifestaciju je otvorio predsjednik zvorničke SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić koji je istakao da „Svetosavska nedelja“ ima veliku kulturnu vrijednost, prije svega za omladinu, ali i za sve ostale.

U „Besjedi duhovnika“ iguman manastira Sase otac Metodije je rekao da je zborovanje i saoborovanje oko „Svetosavske nedjelje“ jedna od prilika i mjesto na kojem se hranimo sa onim što nam je Sveti Sava ostavio, da se time i dalje u duhu svetom, kako nas je on učio, služimo i kako da kroz život sve to izvodimo, a čemu doprinosi i saborovanje kakvo je bilo sinoć.

– Sve što nam je naš prosvjetitelj i prvi arhiepiskop Sveti Sava ostavio i koji je praktično stvorio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku državu,treba da gajimo, hranimo i da s tim živimo – istakao je iguman Metodije.

Besjedeći o Svetome Savi i poukama koje iz njegovog života možemo izvući, otac Metodije je rekao i da su nam Sveti Sava i njegov otac, između ostalog, ostavili i poštovanje svoga jezika i poštovanje svoga pisma.

– Sveti Sava je sa svojom pojavamo upoznavao i ostale narode sa srpskim narodom, a mnogo je uradio i na tome da školuje buduće sveštenike, učitelje, naučnike. Kroz njegove primjere mi treba da nađemo odgovore za sebe, ako smo sebični i vjerujemo samo sebi, kako ćemo da nađemo smisao života. O tome nam je najviše Sveti Sava i govorio i sa svojim djelima ukazivao – poručio je otac Metodije.

Predstavnik Gradske uprave Zvornik Danijel Milošević istakao je da Gradska uprava podržava ovu, kao i sve druge manifestacije koje promovišu obrazovanja, običaje i druge kulturne sadržaje, te baštine istoriju i tradiciju srpskog naroda.

Perić je naglasio da se ovom manifestacijom želi probuditi interesovanje omladine i odraslih o djelu ovog svetitelja koji je zaslužan za stvaranje srpske države i Srpske pravoslavne crkve.
On je podsjetio da Srpska pravoslavna crkva, koja obilježava 800 godina od autokefalnosti, predstavlja konstantu istorije Srbije i srpskog naroda.
– Nakon pada srednjovjekovne srpske države, u vjekovima kada su Srbi bili podanici Osmanske i Habzburške carevine, crkva je bila isključivi izvor srpskog identiteta pod čijim se okriljem razvijala i čuvala srpska tradicija – rekao je Perić.

Na početku sinoćnje svečanosti himnu Svetom Savi intonirao je Hor Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“.

U okviru „Svetosavske nedelje“ danas će biti održan koncert Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“ iz Zvornika. U nastavku manifestacije, u četvrtak će nastupiti Šabačko narodno pozorište sa monodramom „Četiri suze Lazara“, u petak će biti održan Izbor sportiste godine, a u subotu, 26. januara, Svetosavska akademija na kojoj će besjediti istoričar Željko Vujadinović. Na Savindan, 27. januara, biće obilježena školska slava u osnovnim i srednjim školama, dok će manifestacija biti završena tradicionalnim Svetosavskim balom u subotu, 2. februara u motelu „Laguna“.

Organizatori „Svetosavske nedelje“ su Srpska pravoslavna crkva – Crkvena opština Zvornik, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se