9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Zapadni mediji u Dodiku vide proruskog čovjeka i ukazuju na moguće komplikacije u napredovanju BiH ka EU i NATO

BIJELJINA – Zapadni mediji u komentarima prvih rezultata izbora u BiH ocjenjuju da je pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH proglasio proruski orijentisani Milorad Dodika i ukazuju na moguće komplikacije u napredovanju BiH ka EU i NATO savezu. 

„Njujork tajms“ piše da bi „pobjeda Dodika, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogla da pogorša etničko suparništvo“ u BiH i blokira njenu inicijativu da postane članica EU.

„Dojče vele“ u tekstu se napominje da je Dodik poznat po svojim proruskim stavovima i podsjeća da je on ranije govorio o održavanju referenduma o osamostaljenju Republike Srpske od BiH.

Bi-Bi-Si prenosi da je „nacionalistički lider“ Srba u BiH proglasio pobjedu i podsjeća da su se izborni posmatrači žalili da su etnički lideri tokom kampanje koristili retoriku koja izaziva podjele.

„Srbin nacionalista, bošnjački lideri pobijedili na izborima za Predsjedništvo“ je naslov teksta u kojem Rojters izvještava o rezultatima izbora.

Agencija navodi da su, osim Dodika, mjesto u Predsjedništvu dobili kandidat „najveće muslimanske bošnjačke partije“ Šefik DŽaferović i „umjereni Hrvat Željko Komšić“ ispred „hrvatskog nacionaliste Dragana Čovića“.

Rojters ocjenjuje da su ovi izbori bili test na kojem se određivalo da li će BiH napredovati prema članstvu u EU i integraciji sa NATO savezom ili će i dalje biti opterećena etničkim suparništvom.

„Foks njuz“ je izdvojio apel DŽaferovića da BiH nastavi da napreduje prema EU i da je odmah potrebno formirati organe vlasti na svim nivoima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se