2 C
Zvornik
20. април 2024.

Vujnić: Godišnji plan premašen za skoro osam miliona KM

BANJALUKA- Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske planirao je da u ovoj godini, putem svojih kreditnih linija, plasira 14,2 miliona KM, a do kraja septembra odobreno je oko 22 miliona KM, tako da je plan već premašen za skoro osam miliona KM, izjavila je Srni direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Snežana Vujnić. 

Ona je naglasila da planski okvir i njegovo ispunjenje ne predstavlja ograničenje kreditnim aktivnostima, te dodala da će IRB nastaviti da podržava zahtjeve koji zadovoljavaju uslove i kriterijume finansiranja, kako je to i predviđeno Pravilima plasmana.

Vujnićeva je istakla da IRB raspolaže sa adekvatnim finansijskim potencijalom za predviđene namjene, tako da može odgovoriti na sve potrebe svojih korisnika.

„Kontinuiranim praćenjem zahtjeva i potreba, u prvom redu privrede, te prilagođavanjem uslova vlastitih proizvoda, doprinijelo je izuzetno uspješnoj godini u poslovanju Investiciono-razvojne banke i njenih fondova“, rekla je Vujnićeva.

Prema njenim riječima, osim kreditnih plasmana, na području istočnog dijela Republike Srpske u ovoj godini su putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, kojim operativno upravlja IRB, podržani projekti iz četiri jedinice lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 352.000 KM bespovrtnih sredstava.

Kada je riječ o drugim fondovima koji su u sastavu IRB-a, Vujnićeva je navela da je za istočni dio Srpske, putem Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske odobreno skoro 700.000 KM.

„Stambeno zbrinjavanje socijalnih grupa je od posebnog interesa i značaja, tako da je na ovom području plasirano 4,5 miliona KM, posredstvom Fonda stanovanja“, rekla je Vujnićeva, te dodala da su plasmanima sredstava i iz drugih fondova dodatno podržana privredna aktivnost na istoku Srpske, a time i poboljšanje ukupnih društvenih i ekonomskih kretanja, ali i standarda stanovništva na tom području.

Vujnićeva je rekla da su prva tri kvartala Fondu za razvoj istočnog dijela podnesena 42 kreditna zahtjeva, od čega su realizovana 39, te pojasnila da je nešto više od 33 odsto sredstava odobreno drvno-prerađivačkom sektoru, oko sedam odsto poljoprivredi, a preostali iznos je odobren djelatnostima građevinarstva, saobraćaja, ugostiteljstva i trgovine.

„Osim kreditnih plasmana, podrška domaćoj privredi vrši se i putem plasmana u hartije od vrijednosti emitenata, tako da je od osnivanja IRB-a, putem fondova kojima upravlja, u hartije od vrijednosti emitenata sa područja istočnog dijela Srpske uloženo oko 54,8 miliona KM“, rekla je direktor IRB-a.

Od ovog iznosa, prema riječima Vujnićeve, oko 26 miliona KM podržano je kapitalno jačanje emitenata, dok je 26,4 miliona KM plasirano putem kupovine korporativnih obveznica.

Ona je dodala da je IRB vodila računa i o lokalnim razvojnim prioritetima, tako da je putem municipalnih obveznica na područje istočnog dijela Srpske uloženo dodatnih 2,4 miliona KM.

„Kreditna sredstva Fonda za razvoj istočnog dijela realizuju se putem finansijskih posrednika, tako da komercijalne banke, odnosno finansijski posrednici, koji u potpunosti snose kreditni rizik krajnjih korisnika, uredno izmiruju svoje obaveze prema ovom Fondu“, naglasila je Vujnićeva.

Govoreći o mogućnostima izmjena uslovi za korisnike u narednom periodu, Vujnićeva je rekla da će IRB nastaviti sa svojim proaktivnim pristupom i praćenjem tržišta u Republici Srpskoj.

„U skladu sa potrebama naših krajnjih korisnika, kao i kretanjima u bankarskom sektoru, nastojaćemo da prilagođavamo uslove naše kreditne ponude i u budućem periodu, kako bi privreda i stanovnici Srpske imali na raspolaganju povoljna i dostupna sredstva za podršku njihovim razvojnim projektima“, istakla je direktor IRB-a.

Prema njenim riječima, prošle godine je u istočni dio Republike Srpske plasirano 22,9 miliona KM, od čega se skoro 75 odsto odnosi na finansijsku podršku privredi, dok je u istom periodu omogućeno rješavanje stambenog pitanja za 91 korisnika i članova njihovih porodica pod izuzetno povoljnim uslovima, za šta su izdvojena sredstva od 5,4 miliona KM.

„IRB je snažno prisutna i posvećana razvoju istoka Srpske. S tom namjerom, u svome radu isključivo se rukovodi zahtjevima i potrebama domaćeg društveno-ekonomskog ambijenta, što će biti ključna odrednica njenog djelovanja i u narednom periodu“, istakla je Vujnićeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se