9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Više od 600 lica bez znanja prijavljeno za glasanje putem pošte

SARAJEVO – Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH do danas je prijavljeno 612 lica koja su, bez svog znanja i volje, prijavljena za glasanje putem pošte na predstojećim opštim izborima, rekao je predsjednik CIK-a Branko Petrić. 

„Locirana su mjesta gdje se to desilo“, rekao je Petrić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, CIK obrađuje sav potrebni materijal, uključujući i 9.500 prijava koje je Komisija odbila.

„Do sada smo više paketa sa par stotina slučajeva dostavili nadležnom tužilaštvu“, izjavio je Petrić, precizirajući da je na opštim izborima nadležno prvenstveno Tužilaštvo BiH, ali i druga tužilaštva, s obzirom na to da se izbori sprovode i na entitetskom nivou.

Predsjednik CIK-a pohvalio je komunikaciju sa Tužilaštvom BiH i naveo da se informacije razmjenjuju svakodnevno.

„Očekujemo njihov angažman ako bude neophodno i na sam dan izbora“, dodao je Petrić.

On je podsjetio da su opštinskim izbornim komisijama dostavljeni birački izvodi ko je sve iz njihove opštine prijavljen lažno i da su građani pozvani da provjere izvode.

Petrić je ocijenio preuranjenim da se govori o postizbornom formiranju zakonodavnih tijela u Federaciji BiH, s obzirom na nedorečeni zakonodavni okvir.

Ističući da je sprovođenje izbora prva faza, on je rekao da ima dovoljno vremena da do ovjere rezultata i podjele uvjerenja izabranim nosiocima mandata bude usvojen zakon koji bi riješio postojeće probleme u vezi sa formiranjem Doma naroda federalnog Parlamenta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se