15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Uoči izbora Bošnjake u džamijama pozvali da glasaju za Komšića

MOSTAR – Iako je samo nekoliko dana prije izbora u intervjuu za „Večernji list“ vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein Kavazović izjavio kako ne smatra dobrim da pripadnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda, postoje vjernici islamske vjere koji tvrde da je na terenu urađeno upravo suprotno.

Dva dana prije izbora na vjerskom obredu (džuma), u petak, Bošnjacima je usmeno preporučeno da uz bošnjačkog, trebaju izabrati i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, piše danas „Večernji list“.

“Preporuka koju smo dobili svi koji smo bili na obredu prošlog petka, i to isključivo u džamijama koje se nalaze u ruralnim sredinama, jest da Bošnjaci, uz kandidata SDA Šefika Džaferovića, trebaju zaokružiti i Željka Komšića. Ako, recimo, u jednom domaćinstvu postoje tri registrovana birača, preporučeno je da dva glasaju za Džaferovića, a treći za Komšića”, otkrio je izvor ovog lista, koji je insistirao da ostane anoniman jer bi, siguran je, imao brojne probleme, i on i njegova porodica.

S podrškom koju je dobio u ruralnim sredinama u kojima je vjernika puno više nego u gradskim, te zbog manjkavosti Izbornog zakona i protivustavnim odredbama koje nisu brisane, Komšić je po treći put ušao u Predsjedništvo BiH kao kandidat iz reda hrvatskog naroda izabran glasovima Bošnjaka.

Da vjernici islamske vjeroispovijesti bez pogovora slušaju vjerske poglavare, potvrđuje podatak da je Komšić među bošnjačkim biračkim tijelom dobio čak i više glasova od kandidata SDA Šefika Džaferovića iako za Bošnjake nije napravio ništa, osim što je pogazio volju hrvatskog biračkog tijela. Postavlja se pitanje je li upravo to ono što žele Bošnjaci, i to ne samo njihovi politički predstavnici.

Prema ovim konstatacijama sagovornika „Večernjeg lista“, BiH očito ima puno većih problema nego što to i najcrnji prognostičari misle.

Ono što posebno zabrinjava, a što takođe prenosi ovaj izvor, jeste činjenica da je izbor Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH prvi u nizu koraka ka ostvarenju dugoročnog plana eliminisanja legitimnih hrvatskih predstavnika sa političke scene i pretvaranja Federacije BiH u entitet bošnjačkoga naroda.

Plan, otkriveno je u predizbornoj preporuci imama, širom Federacije BiH je da Bošnjaci, uz svoja dva člana Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića, nakon izbora masovno krenu sa sudskim progonom Hrvata, odnosno pokušaju, nakon prošlogodišnje haaške presude, i pred domaćim pravosuđem dokazati da je Herceg Bosna bila dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Suđenja za navodne ratne zločine Hrvatima u BiH bila bi tek dio plana kriminalizovanja legitimnih hrvatskih predstavnika s ciljem njihovog uklanjanja s političke scene.

Političkom egzekucijom Hrvata otvorio bi se put dominaciji Bošnjaka koji bi Federaciju BiH zauvijek pretvorili u svoj entitet. Bio bi to definitivan kraj Bosne i Hercegovine kakvu danas poznajemo i kakva treba biti u budućnosti, zajednica jednakopravnih naroda i građana. Budući da jedino takva može postati članica Evropske unije, tim više je potrebno ispitati je li Islamska zajednica zaista odigrala sramotnu ulogu podstičući Bošnjake da malobrojnijim Hrvatima biraju njihove predstavnike u vlasti.

Pri tom su pogazili i javno iznesene stavove svog vrhovnog poglavara reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koji je nekoliko dana prije toga poručio kako nije dobro da jedan narod drugom bira predstavnike.

Za danas najavljen protest

U Mostaru je danas na društvenim mrežama najavljen protest Hrvata protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Kao organizator protestne šetnje navedena je „hrvatska mladost“.

Hrvati su pozvani da se okupe u 18.00 časova kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje će prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo.

U protestnom pozivu se napominje da se očekuje opšta mobilizacija svih organizacija kako bi iz Mostara otišla dostojanstvena poruka u svijet o preglasavanju Hrvata.

„Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Neka plamen svijeća koje budu gorjele pokaže da demokratija u BiH ne postoji, ali neka još snažnije pokaže da smo još tu i da nećemo prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda“, navodi se u pozivu.

(Večernji list/SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se