28.1 C
Zvornik
15. јун 2024.

U naredne dvije godine razorna kriza?

LONDON – Svijet je na pragu nove razorne ekonomske krize, koja će uslijediti najkasnije do 2020. godine, tvrde ekonomski portali i dio analitičara, dok je jedan broj ekonomista optimističniji i vjeruje da kriza neće biti kataklizmična. 

Uljepšavanje američke ekonomije, prije svega, „pumpanje“ fiskalnih i monteranih podsticaja moglo bi da gurne svjetsku ekonomiju u krizu.

Neki ekonomski analitičari najavljuju „crni scenario“ i upozoravaju da će Evropa biti posebno pogođena jer nema jedinstvenu fiskalnu politiku ni ekonomske zaštitne mjere kojima bi mogla da utiče na sopstvenu ekonomiju.

Uz sve to, SAD su pokrenule trgovinski rat sa Kinom, a previsoke cijene dionica, visoke cijene nekretnina u SAD i svijetu, te preveliki američki javni dug mogli bi da uvedu svijet u novu ekonomsku krizu, tvrde portali.

Optimističniji ekonomski stručnjaci vjeruju da je svijet, ipak, spremniji za krizu nego 2008. godine i napominju da su zemlje evrozone smanjile zaduženost, a popravljen je i bilans država i privatnog sektora.

Jedan broj evropskih ekonomskih analitičara ističe da američki stručnjaci u ekonomiji zastrašuju svijet zbog sopstvene netrpeljivosti prema predsjedniku SAD Donaldu Trampu, kojeg žele da okrive za sve, pa i za moguću svjetsku ekonomsku krizu i ističu da je američka ekonomija u veoma dobrom stanju, te da je zaposlenost velika.

Oni navode da Evropska centralna banka neće prije 2020. godine podići kamate, pa predstoji još najmanje jedna godina „jeftinog novca“.

Za neke je Kina veći problem od SAD. Tvrdi se da je ta velika ekonomija izuzetno zadužena sa mnogo špekulacija u finansijskom sektoru i na tržištu nekretnina.

Ipak, jedan broj ekonomista i stručnih portala upozorava da Evropska centralna banka mjesečno štampa milijarde evra /pominje se cifra od 40 milijardi/, a isto čine SAD i Kina, mada se ne zna o kojim je ciframa riječ.

Ekonomisti koji najavljuju novu veliku ekonomsku svjetsku krizu upozoravaju da su se finansije odvojile od realne ekonomije na globalnom nivou i da će nakon „podrhtavanja tla“ uslijediti ekonomski zemljotres.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se