9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

TELEPATIJA JE STIGLA: Naučnici uspješno povezali mozgove tri osobe

Tim naučnika uspio je da poveže mozgove tri osobe i omogući im da dijele misli. Posredstvom “telepatske” komunikacije pojedinci su zajedno uspješno odigrali tetris.

Naučnici Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta Karnegi Melon u saopštenju navode da je njihov “BrainNet” (moždana mreža) vjerovatno prva neinvazivna direktna veza ljudskih mozgova radi zajedničkog rješavanja problema.

“Interfejs” nastaje u kombinaciji elektroencefalografije (EGG), koja registruje moždane signale, i transkranijalne magnetne stimulacije (TMS), koja na neinvazivan način šalje informaciju do mozga.

Prostim riječima, BrainNet je omogućio trima osobama koje su učestvovale u eksperimentu da koriste “direktnu komunikaciju između mozgova” kako bi neverbalno sarađivali i završili igru.

Dvojica učesnika su bili pošiljaoci signala, odgovorni za davanje uputstava trećem igraču (primaocu signala) o tome kako da rasporedi kockice.

“Pošljaoci” su bili priključeni na EEG, koji preko kablova prenosi frekvenciju talasa koji mozak emituje reagujući na svjetlost određene frekvencije.

Kada bi pogledali jednu LED lampu, to je značilo da primalac treba da zadrži postojeću kombinaciju kockica, a pogled u drugu je bio znak da treba da rotira kockice.

Ako “pošiljalac” nije želio da “primalac” bilo šta radi, nije gledao u svjetlost i EEG nije slao nikakav signal.

Na taj način sva tri mozga direktno su komunicirala, koristeći bliceve svjetlosti kao uputstva. Primalac je dobijao uputstva od pošiljalaca pomoću TMS kape.

Kako navodi “Science Alert”, on je mogao da vidi samo gornji dio ekrana, ali je znao da li treba da rotira kockice ili ne na osnovu vidljive frekvencije svjetlosti u mozgu svojih partnera.

– Naši rezultati pokazuju da će direktno povezivanje mozgova više osoba u budućnosti omogućiti da zajednički radimo na rješavanju problema – kažu naučnici.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se