4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Tegeltija: Stanje u IRB-u dobro, riješeni problemi u bankama

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je stanje u Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske dobro, te da je poboljšana situacija i u ukupnom bankarskom sektoru. 

Tegeltija je istakao da je poslije deset godina rada IRB-a potrebno redefinisati neke odnose unutar te banke.

„Nažalost, IRB je nekima ‘trn u oku’ i predstavlja im ozbiljnu konkurenciju sa stanovišta finansijskih sredstava. Mi smo u jednom trenutku dosta teških odnosa prihvatili neke dogovore sa Međunarodnim monetarnim fondom kada je u pitanju IRB, ali mislim da ćemo te odnose morati raspakovati i dati veću šansu IRB da radi u budućnosti“, istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, stanje u bankarskom sektoru je, prije svega, pitanje za Agenciju za bankarstvo Republike Srpske, koja je apsolutno nezavisna od Vlade, ali izvještaji koje dobijaju od nje pokazuju napredak.

„Mi dobijamo samo zbirne izvještaje o poslovanju ukupnog bankarskog sektora i prema tim izvještajima on se nalazi u veoma dobrom stanju i riješeni su neki problemi, a neki se otklanjaju unutar pojedinih banaka“, naglasio je Tegeltija.

On je dodao da Ministarstvo finansija nema dostupne informacije o pojedinačnim pozicijama banaka, ali da je prema izvještajima koje dobijaju i izvještajima nezavisnih revizora očigledno da u ovom trenutku ne postoje ozbiljni problemi u bankarskom sektoru.

„I dalje će biti potrebno da se oporavljaju određene pozicije i dodatna dokapitalizacija određenih banaka, ali je to ono što se smatra redovnim poslom Agencije za bankarstvo“, kaže Tegeltija.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se