15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Šta se dešava sa tijelom nakon godinu dana veganske ishrane?

Izbacivanje mesa i mliječnih proizvoda postalo je veoma popularno, pa je u posljednjih deset godina zabilježen porast broja vegana za 350 odsto. Neki se ovoj ishrani okreću iz etičkih, drugi iz pomodnih, treći iz zdravstvenih razloga. Nutricionisti su složni – ako je pravilno izbalansirana i dobro osmišljena, veganska ishrana može donijeti mnogo dobrog.

Dobro izbalansirana veganska ishrana sa manje soli i prerađenih namirnica može da dovede do smanjenog rizika za bolesti srca, kao i dijabetes. Treba obratiti pažnju na unos gvožđa, cinka i kalcijuma jer se oni manje unose u veganskom režimu. A evo šta se dešava u tijelu tokom godinu dana na veganskoj ishrani:

Poslije nekoliko dana

Ako odlučite da postanete vegan, u prvom trenutku osjetićete priliv energije koji dolazi zbog izbacivanja mesa i dominacije ishrane zasnovane na voću, povrću i orašastim plodovima. Potrebno je unapred razmišljati o obrocima, da bi se osiguralo konstantno održavanje nivoa energije.

Poslije nekoliko nedjelja

Nakon nekoliko nedjelja nekonzumiranja mesa, dogodiće se promjena u crijevima, uglavnom na bolje, mada nisu isključeni ni pojačani gasovi i nadimanje zbog toga što veganska ishrana ima više vlakana i pojačanog unosa ugljenih hidrata koji fermentiraju u crijevima i mogu da uzrokuju iritaciju.

Nekoliko mjeseci

Poslije nekoliko mjeseci, koža će biti čistija, ali će nivo vitamina D možda opasti jer njega najviše ima u mesu, ribi, mliječnim proizvodima. Ovaj vitamin je veoma važan za kosti, zube, mišiće, a manjak je povezan sa oboljenjima srca, migrenama, depresijom. Rezerve se čuvaju u tijelu samo dva mjeseca. Pošto ga tijelo proizvodi zahvaljujući suncu, ne bi bilo loše da na vegansku ishranu pređete krajem zime.

Godinu dana

Kako se približavate godini, rezerve vitamina B12 su vjerovatno istrošene. Umor, ostajanje bez daha, trnci u rukama i nogama, loše pamćenje neki su od simptoma da vam nedostaje vitamin koji se jedino može naći u životinjskim proizvodima. Zato je važno nadoknaditi ga, u suprotnom sve dobrobiti za kardiovaskularni sistem nestaju.

Nekoliko godina

Dugogodišnji veganski režim može da ostavi traga na kostima. Za 30 odsto je veća šansa da vegan slomi nogu nego mesožder ili vegetarijanac, zato je važan unos kalcijuma, kog u povrću ima u brokoliju i kelju, mada se tako unijet kalcijum teže apsorbuje, pa su važni i suplementi.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se