18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusija: Upad kosovske policije na Gazivode — provokacija

BEOGRAD – Moskva osuđuje pasivno ponašanje Međunarodnih snaga za obezbjeđivanje stabilnosti na Kosovu (KFOR), koje su pod komandom NATO-a i koje nisu preduzele nikakve akcije posle provokacija Prištine na sjeveru pokrajine. Neodgovorni postupci kosovskih vlasti mogli bi dovesti do novog krvoprolića na Balkanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Demonstrativan upad specijalnih snaga kosovske policije 29. septembra u područje naseljeno Srbima na sjeveru pokrajine, suprotno postojećim sporazumima između Beograda i Prištine, predstavlja provokaciju čiji je cilj zastrašivanje kosovskih Srba i vršenje pritiska na Srbiju“, ističe se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva.

„Tako neodgovorno ponašanje kosovskih vlasti moglo bi dovesti do novog krvoprolića na Kosovu i destabilizacije u regionu Balkana u cjelini. Dalji pokušaji Prištine da primjenom sile uspostavi kontrolu nad područjima naseljenim Srbima u pokrajini dovodi do potpirivanja međuetničkih tenzija i obesmišljava višegodišnje napore međunarodne zajednice za mirno postkonfliktno rješenje“, navela je Zaharova.

„U tom smislu osuđujemo pasivno ponašanje Međunarodnih snaga za Kosovo, koje nisu preduzele nikakve mjere, iako su u skladu sa mandatom dobijenim od Savjeta bezbjednosti UN obavezne da obezbjeđuju mir i sigurnost u pokrajini“, naglasila je portparolka Ministarstva.

U subotu je agencija Tanjug saopštila da je oko 60 pripadnika specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova (ROSU) zauzelo položaje kod jezera Gazivode kod hidrocentrale pod kontrolom Beograda i ušle u Centar za ekologiju i sport kod brane na sjeveru pokrajine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naređenje da se vojska dovede u stanje najviše borbene gotovosti zbog činjenice da su specijalne snage Kosova zauzele prilaze jezeru.

KFOR je potvrdio da su se na području HE „Gazivode“ na sjeveru pokrajine nalazili pripadnici odgovorni za obezbjeđenje lidera Kosova Hašima Tačija i pozvali su strane na mir i uzdržanost.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se