15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Republika Srpska može biti most između Rusije i EU

BANJALUKA – Prvi zamjenik gubernatora Nižnjeg Novgoroda u Rusiji Jevgenij Borisovič Ljuljin smatra da Republika Srpska može biti most između Rusije i EU. 

Ljuljin je naglasio da Rusija ima ozbiljne namjere da se politički podrži kurs Republike Srpske, te da o tome govore česti susreti predsjednika Srpske Milorada Dodika i Rusije Vladimira Putina.

„Naši narodi imaju vjekovne korijene i to što sarađujemo rezultat je te vjekovne saradnje. Devedesete godine prošlog vijeka su bile teške godine u kojima su se desili neki tragični događaji i za ruski i srpski narod koji su uticali na to da se udaljimo jedni od drugih, ali kada se situacija stabilizovala, nastavili smo tu saradnju“, rekao je LJuljin za „Glas Srpske“.

Ljuljin je naveo da je prije godinu dana delegacija Republike Srpske, koju je predvodio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, bila na ekonomskom forumu u Nižnjem Novgorodu i da je tada dogovoreno obnavljanje saradnje, te je napomenuo da Đokić nosi najveće zasluge za nastavak i razvoj saradnje.

On je podsjetio da je prije četiri mjeseca potpisan sporazum o saradnji između Republike Srpske i Nižnjenovgorodske oblasti, ali da nije optimista da će svi biti realizovani.

„Već smo praktično dogovorili prodaju naše medicinske opreme, a razmatramo mogućnost pokretanja proizvodnje u Srpskoj, nadajući se da ćemo tako moći da izađemo na tržište EU. Postoji i interes da se formiraju zajedničke kompanije za proizvodnju i izvoz namještaja, ozbiljne su perspektive i u hemijskoj i metalskoj industriji, kao i u poljoprivrednom sektoru“, naveo je Ljuljin.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se