18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Rafinerija u Brodu uspostavila opremu nafte

BANJALUKA – Direktor „Optima grupe“ Banjaluka Andrej Getinger rekao je da je jutros u Rafineriji nafte u Brodu, koja je nedavno pretrpjela havariju, u potpunosti uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata i da se prema kupcima ispunjavaju sve ugovorene obaveze. 

Getinger je naglasio da će svi kupci biti snabdjeveni naftom i njenim derivatima u skladu sa normama, potrebama i zahtjevima.

„Otprema nafte i naftnih derivata danas je krenula u potpunosti i svi koji zahtijevaju biće snabdjeveni na odgovarajući način“, rekao je Getinger na konferenciji za novinare povodom nedavnog požara i eksplozije u Rafineriji nafte u Brodu kada je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

On je naveo da su razni nadzorni organi Republike Srpske na terenu i istražuju da bi utvrdili uzroke i posljedice havarije i požara.

„Čim bude dostupno mjesto na kome se desila havarija izvršićemo ekpertizu radi utvrđivanja potencijalnih razloga tog incidenta. Izvršićemo i ekspertsku provjeru opreme koja se tu nalazila i one koja nije bila neposredno na tom mjestu. Nakon toga ćemo procijeniti štetu i sačiniti plan da ponovo stavimo u funkciju opremu stradalu u havariji“, rekao je Getinger.

On je naveo da razmatraju mogućnosti kako da što brže uspostave proizvodnju u Rafineriji.

Kada je riječ o ekološkim pitanjima i eventualnom zagađenju vode i vazduha, Getinger naglašava da njihova mjerenja prije i poslije havarije pokazuju da nije došlo ni do kakvih ozbiljnih zagađenja.

On je demantovao pojedine medijske napise da je zagađena voda u rijeci Savi, navodeći da je mjesto havarije udaljeno od Save.

„Naša postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda su radila. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda“, naveo je Getinger.

On je rekao da se mogu nadoknaditi materijalni gubici, ali da ljudski život nema cijenu.

„Nažalost, poginuo je jedan naš radnik koji se nalazio na mjestu dešavanja u trenutku eksplozije. Izražavamo saučešće porodici stradalog radnika LJube Patkovića i pružićemo im svu materijalnu pomoć“, kaže Getinger.

On je zahvalio radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno sa vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.

Getinger je zahvalio i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, ministrima u Vladi Srpske, opštini Brod, stanovnicima Broda i Srpske, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u ovoj rafineriji.

U Rafineriji nafte u Brodu nedavno se u postrojenju za preradu nafte dogodila eksplozija i požar u kojem je poginuo radnik Rafinerije LJubo Patković, a deset njegovih kolega je povrijeđeno.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se