VIJESTIZvornik

Rad „Plavi prozori“ najbolji na nagradnom konkursu „Zvorničke priče“

ZVORNIK – Književni rad „Plavi prozori“ autora Stanislava Tomića iz Zvornika proglašen je danas najboljim na nagradnom konkursu „Zvorničke priče“, u organizaciji gradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ i porodice Slobodana Živanovića iz Zvornika. 

Pobjedniku su novčanu nagradu od 400 KM i diplomu uručili predsjednik zvorničkog SPKD-a „Prosvjeta“ Rade Perić i predsjednik žirija Slobodan Živanović, a novac za nagradu i ostale troškove obezbijedila su djeca Slobodana Živanovića – Marija i Branko Živanović i Katarina Radaković, koji žive u inostranstvu.

Tomić je rekao da se motiv i razlog pisanja ove priče pojavio nakon obilaska mladića Predraga Ristića koji živi u zvorničkom mjestu Malešić u teškim i surovim uslovima i dodao da će, ko pročita priču „Plavi prozori“, vidjeti kako živi taj momak.

„Opisujući stanje koje sam vidio, na kraju priče sam napisao da bih sav prihod od eventualno osvojene nagrade poklonio ovom momku za izgradnju kuće“, rekao je Tomić i dodao da su u međuvremenu komšije i dobri ljudi pokrenuli akciju izgradnje kuće Predragu Ristiću.

Tomić je rekao da će novac od nagrade uručiti Ristiću i ocijenio da bi za taj novac mogla da bude izlivena plafonska betonska ploča.

Predsjednik zvorničkog SPKD-a Rade Perić rekao je da je na nagradni konkurs pristiglo osam radova i da je žiri odlučio da nagradi priču „Plavi prozori“ koja, kako je rekao, „kao da je bez uljepšavanja izvučena rukom iz vremena u kome živimo“.

Perić je zahvalio donatorima koji, iako su daleko od svog rodnog kraja, ne zaboravljaju Zvornik u kome su rođeni.

„Sve može da se zaboravi, ali mjesto rođenja nikada, jer korijeni neodoljivo vuku mjestu gdje su učinjeni prvi koraci“, rekao je Perić i dodao da je njegova porodica ovim konkursom i donacijom pokazala zahvalnost svom kraju.

Slobodan Živanović je rekao da se potreba za ovim nagradnim konkursom pojavila kako bi se inicirala pozitivna kretanja i priče iz zvorničkog kraja koje će ostati svjedocima datog vremena za mnoge sadašnje, a i buduće generacije.

Tagovi
Back to top button
Close
Close