14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Propali referendum je šamar Briselu svih balkanskih naroda

BEOGRAD – Analitičar Dušan Proroković ocijenio je da je propali referendum u Makedoniji šamar Briselu i da je poruka raspoloženja ne samo makedonskog, nego i svih naroda na Balkanu da EU i Nato moraju da preispitaju svoju politiku. 

„Mislim da je ovo poruka EU i Nato celom Balkanu, a ne samo makedonskom narodu. Ovo je dokaz raspoloženja balkanskih naroda, prema ovome što gledamo već 20 godina. Prosto, ovo više ne funkcioniše“, rekao je Proroković Srni.

Izvršni direktor Centra za strateške alternative kaže da su balkanski narodi objekti međunarodnih odnosa i da ih EU i Nato tretiraju kao nedorasle, stalno im namećući rješenja.

On je napomenuo da u Crnoj Gori nije ni bilo referenduma o ulasku u Nato, dok je u Makedoniji na ružan način pokušano da eventualno pristupanje bude sprovedeno u djelo definisanjem krajnje sramnog referendumskog pitanja.

„Vidimo kakva je situacija u BiH, kako se mešetari pred izbore za vikend. Vidimo kako se Srbiji pokušava nametanje rešenja oko Kosova i Metohije“, kaže Proroković.

On je ocijenio da je ovo poruka EU i Nato da moraju da preispitaju politiku.

„Naravno, sudeći po prvim izjavama, na Zapadu nema nikoga ko bi rekao – car je go. Tako da će oni nastaviti da žive u svojoj iluziji da je referendum uspeo i da treba da se sprovede sporazum iz Prespe“, kaže Proroković.

On je ocijenio da će, međutim, time njihovi naredni porazi biti daleko dramatičniji i ostaviti gore posljedice.

„Uvek će pući po našim leđima, zato što se tiče regionalne bezbednosti, ali će ostaviti posledice i po njihove dugoročne interese“, rekao je Proroković.

On je napomenuo da Angela Merkel nikada ranije nije posjetila Makedoniju ikao je 12 godina kancelar NJemačke, a došla je sedam dana uoči referenduma. Proroković podsjeća i da je generalni sekretar Nato Jens Stoltenberg bio dva puta, kao i da je visoki predstavnik EU Federika Mogerini dala nebrojene izjave, ali da to ništa više nije vrijedilo.

„To su dramatične posledice. Zamislite samo koja je to poruka jednog malog makedonskog naroda, koji je pristajao apsolutno na sve prethodnih 25 godina, uključujući i suštinsku podelu države, dajući Albancima ogromnu autonomiju. Tako da je ovo jedan šamar koji su dobili u Briselu i sad bi trebalo da se preispitaju, ali sumnjam“, kaže Proroković.

Referendum u Makedoniji, čije je pitanje glasilo „Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?“, nije uspio jer nije postignuta neophodna izlaznost.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se