23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ovoliko vremena za ekranom bi trebalo da dajete djeci ako želite da unaprijede pamćenje i pažnju

Nova studija je dokazala da smanjenje vremena provedenim za ekranom na dva sata dnevno, pomaže moždanom razvoju kod djece.

Studija je rađena na uzorku od 4. 500 djece uzrasta između osam i jedanaest godina, tako što je poređala njihove rasporede, vježbanja i vrijeme provedeno za ekranom prema nacionalnim smernicama za dječije zdravlje. Utvrđeno je da djeca tog uzrasta ne bi trebalo da provode više od dva sata dnevno pred ekranom, kao i da im je potrebno između devet i jedanaest sati sna, kao i najmanje sat fizičke aktivnosti.

Od 4.500 djece, samo 5 odsto se toga pridržava.

Studija je pokazala da 51 odsto djece spava dovoljno, njih 37 odsto ne provodi više od dva sata za ekranom i 18 odsto se pridržava propisane fizičke aktivnosti.

Istraživači su utvrdili da djeca koja se pridržavaju ovih smjernica pokazuju bolje kognitivne mogućnosti, koje uključuju pamćenje, pažnju i učenje jezika.

Džeremi Volš, vođa studije, navodi da su se usredsredili na ukupni uticaj sna, vremena provedenog za ekranom i vježbanja kod djece.

– Znamo da ponašanje ili fizička aktivnost, spavanje i vrijeme provedeno za ekranom mogu nezavisno da utiču na kognitivno zdravlje djeteta. Kako god, ovi faktori nikada nisu razmatrani u kombinaciji. Imamo mogućnost da sagledamo kako svaki od njih pojedinačno i svi zajedno utiču na kognitivni razvoj američke djece – tvrdi on.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se