9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ova iluzija će vaš mozak uvjeriti da vidi nešto čega nema (video)

Naučnici su napravili vizuelnu iluziju koja može da objasni neobičan fenomen koji se dešava u ljudskom mozgu.

Iluzija napravljena na Institutu Kaltek koristi seriju zvučnih i vizuelnih efekata.

O čemu se radi pogledajte u priloženom snimku i obavezno uključite zvuk.

Najprije treba da se fokusirate na krstić na sredini ekrana, a zatim ćete čuti tri kratka zvučna signala u razmaku od jedne sekunde.

Istovremeno sa zvucima ćete u dnu ekrana vidjeti kratke bljeskove svjetlosti.

Koliko ste bljeskova izbrojali i gdje ste ih vidjeli na ekranu?

Zatim vam snimak pokazuje ponovo krstić na ekranu i bljeksove, ali ovog puta nećete čuti nikakve zvučne signale?

Koliko ste bljeskova ovog puta izbrojali i gdje ste ih vidjeli na ekranu?

Ukoliko ste, kao i većina najprije vidjeli tri bljeska, znajte da se radi o iluziji.

Kako kažu naučnici, ova iluzija nazvana Zečja iluzija otkriva jedan fenomen u ljudskom mozgu.

– Iako su prikazana samo dva bljeska, većina ljudi će „opaziti“ tri bljeska, a za taj iluzorni bljesak će reći da su vidjeli kad su čuli drugi zvučni signal i to negdje u centru ekrana – objasnili su naučnici iz Kalteka, piše „Dejli mejl“.

Ova iluzija se može objasniti fenomenom koji se zove „postdiktivno procesuiranje“, što je suprotno od prediktivnog, odnosno od predviđanja.

– Kada se pusti poslednji zvuk i pojavi bljesak, mozak pretpostavi da je on propustio da primjeti bljesak povezan sa drugim puštenim zvučnim signalom, i bukvalno izmisli da je morao da postoji i drugi bljesak, koji je on propustio. To pokazuje da je na djelu postdiktivni mehanizam – rekla je naučnica i vođa studije Noel Stajls.

Iluzije ponekad mogu da izazovu postdikciju, gdje naš mozak prikuplja informacije nakon događaja, kako bi retroaktivno objasnio šta se dogodilo u vrijeme tog događaja.

– Iluzije su stvarno interesantan prozor u mozak. Istražujući iluzije, možemo proučiti proces odlučivanja u mozgu. Na primjer, kako mozak određuje stvarnost sa informacijama dobijenim iz više čula, koje su ponekad bučne i konfliktne. Mozak koristi pretpostavke o okolini kako bi rješio ovaj problem. Kada se ispostavi da su ove pretpostavke pogrešne, mogu se pojaviti iluzije jer mozak pokušava da što je bolje moguće zbunjujuću situaciju učini razumljivom – rekla je Stajls.

Naučnici kažu da ova iluzija može pomoći da se objasni kako naš mozak kombinuje čula u vremenu i prostoru kako bi razvio objašnjenje nekog događaja.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se