20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Otvorena Hidroelektrana „Bočac 2“ (foto/video)

MRKONJIĆ GRAD – Hidroelektrana „Bočac dva“ otvorena je danas u mjestu Bočac kod Mrkonjić Grada u koju su uložena 42 miliona KM i otvorena 32 radna mjesta.

Hidroelektranu „Bočac dva“ otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor preduzeća „Hidroelektrane na Vrbasu“ Nedeljko Kesić.

Dodik je istakao da Republika Srpska u narednom periodu mora da gradi ovakve objekte da bi obezbijedila potpunu stabilnost i napredak.

„Strategija ove vlasti jeste razvoj i unapređenje Republike Srpske“, rekao je Dodik u obraćanju na svečanosti otvaranja Hidroelektrane.

Prema njegovim riječima, nije lako donositi odluke o realizaciji strateških projekata, ali jeste velika čast i obaeza.

„Drago mi je što smo ovdje izgradili hidroelektranu. Ljudi i politike vrijede onoliko koliko ostave iza sebe. Ovakvi objekti daju energetsku snagu i stabilnost, što je naš prioritet. U narednom vremenu Republika Srpska mora da gradi ovakve objekte“, naglasio je Dodik.

On je naveo da se ne smije dozvoliti, bez obzira na pritiske sa strane, da neko za malo evra ili dolara zaposjedne energetske kapacitete u Srpskoj.

„Ovo jer vlasništvo Republike Srpske i njenih institucija i tako će i ostati. Ponosan sam danas na sve što smo učinili u prethodnom periodu, od izgradnje Kliničkog centra u Banjaluci do Bolnice u Istočnom Sarajevu, ali i auto-puteva“, rekao je Dodik.

On je naveo da Srpska ima najnižu cijenu električne energije u regionu, što privlači investitore.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je ovo veliki događaj jer će „Hidroelektrana Bočac dva“ biti od ogromnog značaja za privredu Srpske.

„Nakon 40 godina danas je otvorena na ovom prostoru hidrocentrala, što je od ogromnog značaja. Nadam se da će vizija napretka i razvoja Republike Srpske, koju ima ova vlast, potrajati“, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da Srpska ima ogromne potencijale koji moraju biti iskorišteni.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da Srpska može graditi velike hidroenergetske objekte, što je od ogromnog značaja za razvoj.

„Vlada Republike Srpske u okviru Strategije razvoja energetike je podsticala na izgradnju energetskih objekata u Srpskoj. Posebno smo insistirali da `Elektroprivreda Republike Srpske` bude nosilac projekata“, naveo je Đokić.

On je ocijenio da je od ogromnog značaja što su svi izgrađeni objekti u vlasništu Republike Srpske.

Kesić je naveo da je izgradnja ovog objekta od velikog značaja za unapređenje rada preduzeća „Hidroelektrane na Vrbasu“ i podsjetio da je ogroman hidroenergetski potencijal rijeke Vrbas.

„`Hidroelektrana Bočac dva` je izgrađena vlastitim sredstvima, a na izgradnji su bile angažovane domaće kompanije. Zahvalan sam Dodiku i našim institucijama koje su pomogle realizaciju ovog projekta“, rekao je Kesić.

On je napoemnuo da je u novoj hidroelekrani zaposleno i 13 pripravnika.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je izgradnja ove hidroelektrane značajna za razvoj opštine koju predvodi i za poboljšanje životnog standarda građana.

„Pokazali smo da naša `Elektroprivreda` može da sopstvenim sredstvima gradi značajne elektroenergetske objekte“, kaže Aničićeva.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, te ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Instalisana snaga Hidroelektrane „Bočac dva“ je 8,76 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja 42 gigavat-časa električne energije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se