4.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Otvorena dionica autoputa Drugovići – Prnjavor (foto/video)

DRUGOVIĆI – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas dionicu auto-puta od mjesta Drugovići do Prnjavora dugu 25 kilometara, čime je završena izgradnja auto-puta „9. januar“ od Banjaluke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra. 

Dodik je rekao da je ovo srećan dan za Republiku Srpsku jer je auto-put otvoren za sadašnje, ali i za generacije koje dolaze.

„Završavamo danas ovaj veliki projekat. Ponosan sam i srećan zbog toga. Ovo je put nacionalne integracije, jer ćemo u narednih šest godina izgraditi auto-put od Doboja do Drine, odnosno Srbije“, rekao je Dodik u obraćanju na svečanom otvaranju ove dionice auto-puta u mjestu Drugovići.

Svečanosti su, osim Dodika, prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske i direktor „Auto-puteva Republike Srpske“ Dušan Topić.

U Drugovićima su na svečanosti prisustvovali i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović, te brojni građani.

Dužina auto-puta od Banjaluke do Doboja je 72 kilometra, a izgradile su ga domaće kompanije. Od sada će se ta dionici prelaziti za oko sat vremena.

Autoput veliki projekat ljudi sa vizijom

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izrazio je zadovoljstvo što se novim auto-putem spaja Banjaluka sa Dobojem i naglasio da bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović auto-put još ne bi bio izgrađen. 

„Zahvaljujem narodu Srpske što je pomogao da se izgradi ovaj auto-put. Bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović auto-put još ne bi bio izgrađen. Očekujem i želim da predsjednik i Vlada nastave da ga grade od Doboja prema Bijeljini i od Banjaluke prema Prijedoru“, rekao je Petrović na otvaranju posljednje dionice auto-puta od Drugovića do Prnjavora.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je ovo veoma značajan dan za Banjaluku i Republiku Srpsku.

„Prije 10 godina projekat izgradnje mreže auto-puteva koji je tada predložen u Narodnoj skupštini Srpske izgledao je veoma ambiciozno i daleko. Dva mandata kasnije Banjaluka se nalazi u centru putne mreže“, rekao je Radojičić.

On je naglasio da mreža auto-puteva ima veliki ekonomski i nacionalni značaj za Banjaluku.

„Nacionalni, jer bolje povezuje sve teritorije Republike Srpske, a ekonomski jer praktično dobijamo jedinstven ekonomski prostor od Gradiške do Doboja, koji predstavlja novu dobro povezanu ekonomsku regiju sa oko 500.000 stanovnika. To je dobra ekonomska pretpostavka za ekonomski razvoj, razvoj usluga, ali je važno i za obrazovanje, zdravstvo i sve ostale sektore“, rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je prije dvije sedmice Banjaluka dobila prvu nagradu za grad najbrže urbane transformacije u saobraćaju u proteklih godinu dana.

„Zahvaljujući vlastima Republike Srpske, na čelu sa Cvijanovićevom i Dodikom, i drugim republičkim institucijama, od juče smo putno otvoreni od Bronzanog Majdana prema Sanskom Mostu, a danas prema Doboju, sa pretpostavkom daljeg povezivanja prema Prijedoru“, rekao je Radojičić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je veliki značaj projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, čija je suština saobraćajna, ekonomska, ali i nacionalna integracija naroda na ovim prostorima.

Tomaš je naglasio da nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije.

„Neperspektivne površine i livade opštine Prnjavor pretvorene su u najveću razvojnu šansu ove opštine. Trasa auto-puta `9. januar` je trasa nacionalne integracije dvije srpske zemlje – Republike Srpske i Srbije“, poručio je Tomaš.

On je izrazio uvjerenje da će biti nastavljena izgradnja sličnih puteva prema Beogradu preko Brčkog i Bijeljine.

„Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku, posebno za Prnjavor, jer najveći dio auto-puta prolazi kroz ovu opštinu“, rekao je Tomaš.

On je zahvalio rukovodstvu preduzeća „Auto-putevi Republike Srpske“, izvođačima radova, a posebno Dodiku i Cvijanovićevoj koji su još 2009. godine imali viziju onoga što je danas realnost.

„Velika djela i projekti prepoznatljivi su po tome što nadžive svoje kreatore i tvorce, a ovo je sigirno jedno od njih“, zaključio je Tomaš.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se