18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Odnosi Srbije i Srpske iznad ličnih

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu da su odnosi Srbije i Republike Srpske iznad svih ličnih odnosa. 

Dodik je na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu zašto je uputio pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da danas ne dolazi na svečano otvaranje novoizgrađene bolnice „Srbija“, rekao da bi u slučaju da je Vučić danas došao, cijela opozicija i stranci rekli da je to podrška i miješanje u izbore.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je potpuno neopravdano i nedostojno da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić optužuje Srbiju za miješanje u izbore u BiH.

„To je stvorilo ozbiljne političke percepcije u regionu i svijetu o namjerama Srbije i mnogo čemu drugom, pogotovo od onih koji na bilo kakav pomen srpskog angažovanja vide nešto loše na ovim prostorima. Kao što je i sam predsjednik Vučić naveo u svom pismu, ovdje dolaze razni strani političari, a /turski predsjednik Redžep Tajip/ Erdogan počeo je svoju kampanju iz Sarajeva i niko nije reagovao“, rekao je Dodik novinarima.

On je podsjetio da je u BiH dolazio i direktno učestvovao u kampanji političke partije hrvatskog naroda i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, dok se predsjedniku Srbije to prigovara u uslovima kada je trebalo da otvori objekat koji nosi ime države čiji je on predsjednik.

„Nije miješanje kada se otvaraju ovakvi objekti, nije miješanje kada je Srbija prije dvije-tri godine dala novac, a danas se završavaju zajednički projekti. Problem bi bio da se ti objekti ne završavaju, a da je dat novac“, rekao je Dodik.

On je ponovio da je za totalnu osudu Ivanićeva tvrdnja i pritisak na Srbiju u trenutku kada se ona na međunarodnom planu bori za status Kosova i Metohije i druge važne stvari.

„Sada je onima koji su protivnici Srbije dat još jedan razlog da bi još više mogli da satanizuju Srbiju i njenog predsjednika, koji je mogao komforno da prođe kroz svoj mandat, da se ne bavi pitanjem Kosova, što prethodne generacije predsjednika Srbije nisu činile. Vučić je otvorio to pitanje i na sebe navukao ozbiljan problem“, naveo je Dodik.

Dodik smatra da bi svi u Republici Srpskoj trebalo da budu podrška politici Srbije za sva njena važna državna pitanja, posebno kada je riječ o nepriznavanju /samoprooglašenog/ Kosova, kao i protivljenju uvođenja sankcija Rusiji.

On je istakao da Republika Srpska i Srbija ne smiju jedna drugoj da stavljaju nove terete.

„Prolazimo teške etape i zato je neprihvatljivo i ostaće zapisano u istoriji da je jedan Srbin osudio Srbiju za miješanje. To je nevjerovatno. Iz tog razloga, želeći da smanjim probleme i pritiske, u dogovoru sa predsjednikom Vučićem, mi ćemo već sljedeće sedmice razgovarati o novim projektima. On je prihvatio to što sam ja smatrao da je dobro da danas ne dolazi u Srpsku“, pojasnio je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi da je Vučić danas došao u Istočno Sarajevo cijela opozicija i stranci rekli da je to podrška i miješanje u izbore.

„Drago mi je što će opet izborni rezultat biti kako se očekuje sa naše strane“, zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska „stoji mirno pred svakim predsjednikom Srbije i njenom Vladom, a pogotovo pred Aleksandrom Vučićem koji je tako mnogo pomogao Republici Srpskoj“.

„Vučić je dobrodošao svugdje u Republiku Srpsku“, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su učinjeni ogromni napori da bolnica u Istočnom Sarajevu konačno bude završena, te da je ovaj događaj uspjeh države i naroda.

On je izrazio zadovoljstvo što su otvaranju bolnice prisustvovali predstavnici drugog političkog spektra u Republici Srpskoj.

„Hvala im na tome. To je način na koji treba reagovati na ovakve objekte. To se, jednostavno, ne može izbjeći“, rekao je predsjednik Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se