20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nisu uspjeli da obesmisle Srpsku, ali njena ugroženost nikad nije prestajala

LAKTAŠI – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da nisu uspjele silne želje sa Zapada da obesmisle Srpsku, ali da njena ugroženost nikad nije prestajala. 

Dodik je napomenuo da su visoki predstavnici i međunarodna zajednica sa Zapada od prvog dana kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum krenuli da obesmišljavaju Republiku Srpsku, ali da u tome nisu uspjeli.

On je istakao da srpski narod na ovom prostoru želi svoju državu koja se zove Republika Srpska koja ne može biti ukinuta.

„Srpski narod je izborio tu političku bitku, ali nisu prestale sve opasnosti koje idu za tim da centralizuju BiH i da Republici Srpskoj pripišu neke etikete“, rekao je Dodik novinarima u Mrčevcima kod Laktaša.

On je dodao i da su neki odavde to činili govoreći kako u Republici Srpskoj ima paravojska i mnogo čega drugog i pri tome su lagali.

„Ima i onih koji su pucali zoljama i gađali objekte po Banjaluci kako bi je destabilizovali i time ugrozili“, napomenuo je Dodik, te naglasio da Republika Srpska uvijek mora biti oprezna.

Prema njegovim riječima, oni koji vode Republiku Srpsku moraju biti na vječitoj straži da ne dozvole bilo kakvo njeno urušavanje.

Most na Savi kod Gradiške biće završen za dvije godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će most na rijeci Savi kod Gradiške biti završen u roku od dvije godine, kako je i predviđeno, a sa njim i savremeni granični prelaz koji će omogućiti brži protok ljudi i robe. 

Komentarišući raspisivanje tendera za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške, Dodik je rekao novinarima u Mrčevcima kod Laktaša da vjeruje da će vrlo brzo biti izabran izvođač radova za izgradnju mosta.

On je podsjetio da se 10 godina čeka saglasnost Hrvatske na taj projekat i da je to iz različitih razloga bilo odgađano, ali da je sada došao red da se i to uradi.

Dodik je istakao da je Republika Srpska usmjerena na izgradnju svog koncepta izgradnje auto-puteva, ističući da je u Srpskoj već izgrađeno više od 100 kilometara auto-puteva, na ponos čitave Republike Srpske.

„Nastavljamo dalje i narednih mjeseci finaliziraćemo dogovor oko izgradnje dionice auto-puta koja ide od Doboja do Modriče, Vukosavlja i dalje prema Brčko distriktu“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se razgovara i o dionici koja treba da pokrije prostor od Drine do granice sa Brčko distrikom, te da se komunikacijski Republika Srpska osavremeljuje i otvara prema regionu i svijetu.

Metodologija rada komisije za Srebrenicu u skladu sa najboljim svjetskim praksama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se metodologija rada nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu utvrđuje u skladu sa najboljim svjetskim kriterijumima i praksama. 

„To rade stručni ljudi, a mi ćemo sa političkog aspekta veoma brzo ocijeniti i dati svoju saglasnost kako bi se krenulo u formiranje te komisije“, rekao je Dodik novinarima u Mrčevcima kod Laktaša.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je 14. avgusta odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage, te formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Rok za formiranje ovih komisija 18. oktobar.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se