15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Neprijatna situacija za zapad poslije referenduma

VAŠINGTON – Slab odziv glasača na referendumu o nazivu Makedonije i pristupanju EU i NATO savezu doveo je Zapad u neprijatnu situaciju, ocjenjuje se u današnjoj analizi lista „Vašington post“. 

„Nizak odziv doživljen je kao udarac ne samo naporima kampanje za `Da`, nego i glasnim pristalicama u Briselu, Berlinu i Vašingtonu“, piše list.

U tekstu se podsjeća da su u posljednjih mjesec dana Skoplje obišli brojni evropski zvaničnici i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg apelujući na građane da iskoriste „priliku koja se pruža jednom u životu“.

„Umjesto toga, glasanje u Makedoniji ukazalo je na šire podjele širom Evrope i ambivalentnost koju mnogi ljudi osjećaju prema njenim glavnim institucijama“, piše „Vašington post“.

Evelin Farkas, saradnik Atlantskog savjeta i bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta, koja je radila na Balkanu, smatra da je ulog ne samo ulazak Makedonije u NATO ili EU, neogo i potencijalno glasanje o povjerenju u te institucije i demokratiju.

„Ovakav ishod nije direktno negativan, ali pokreće dosta pitanja i crvenih zastavica“, rekla je Farkasova, a prenosi „Vašington post“.

Promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija podržalo je 91,46 odsto glasača, dok je protiv bilo 5,65 odsto, a odziv je bio 36,91 odsto.

„Vašington post“ piše da simbolika dugogodišnjeg spora Grčke i Makedonije ne može da kompenzuje propuste vlasti u Makedoniji.

„Blumbergov“ analitičar Leonid Beršidski smatra da kockanje makedonskog premijera Zorana Zaeva zamagljuje stagnaciju njegove zemlje i odliv mozgova.

Zajedno sa bojkotom referenduma, kombinacija lokalnih frustracija doprinijela je slabom odzivu, dodaje se u tekstu.

„Nada koja se pojavila za ovaj region ove godine nije umrla, ali će biti potrebno više od mogućeg članstva u EU i NATO-u da se dođe do specifičnih rješenja za dugotrajne probleme. Strpljivo političko manevrisanje, bolje upravljanje ekonomijom iz dana u dan i oprezna diplomatija i dalje su najbolja šansa za zapadni Balkan“, navodi Beršidski, a prenosi „Vašington post“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se