14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Na opštim izborima do 15 časova glasalo 37,21 odsto birača

SARAJEVO – Na opštim izborima do 15.00 časova na nivou BiH glasalo je 37,21 odsto birača sa pravom glasa, a izborni proces teče uz zanemarive incidente, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić. 

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj do navedenog vremena glasalo je 41,81 odsto, u Federaciji BiH od 34,65 odsto a u Brčko distriktu 32,26 odsto glasača.

„Ukupan broj izašlih je za 0,60 odsto veći nego na izborima prije četiri godine“, precizirao je Petrić na konferenciji za medije.

Kao opštine u kojima se odazvao najveći broj glasača Petrić je naveo Istočni Drvar 67 odsto, Kalinovik 65 odsto, Banovići 58 odsto, Kupres Republika Srpska 50 odsto, a više od 50 odsto izašlih birača imaju i Istočna Ilidža, Trnovo, Istočni Drvar, Berkovići i Stolac.

Predsjednik CIK-a rekao je da su nadležna ministarstava unutrašnjih poslova i bezbjednosnih agencija prijavili po četiri incidenta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, što je ocijenio zanemarivim.

Objasnivši da je riječ uglavnom o vrijeđanju i pijanstvima na biračkim mjestima Petrić je kao jedini ozbiljniji incident naveo slučaj u Bijeljini zbog kojeg je biračko mjesto bilo zatvoreno sat vremena.

Petrić je dodao da problem u Brčko distriktu predstavljaju dvojna državljanstva.

Predsjednik CIK-a pohvalio je saradnju sa bezbjednosnim agencijama i Tužilaštvom BiH.

On je priznao da je tačno da na današnjim izborima, kao i uvijek do sada, ima onih koji lobiraju i savjetuju građane da čine ono što nije dozvoljeno u izbornom procesu.

„Takve situacije se evidentiraju“, rekao je Petrić i dodao da tamo gdje takve slučajeve ne pokriju policija i tužilaštvo, građani i političke stranke treba da prijave opštinskim izbornim komisijama ili CIK-u, koji će provjeriti da li je riječ o nedozvoljenim radnjama.

Komentarišući činjenicu da su na brojnim biračkim mjestima gužve i da se dosta čeka, predsjednik CIK-a okarakterisao je kao dvoznačnu – da je veća zainteresovanost građana da glasaju ili da se glasanje odvija sporo.

„Birački odbori treba da učine nešto da se proces ubrza“, rekao je Petrić i izvinio se glasačima ako su vraćeni sa nekih biračkih mjesta zbog gužve.

On je podsjetio da će svim lasačima koji se u 19.00 časova nađu na biračkom mjestu biti omogućeno da glasaju.

Kada je riječ o velikom broju odustajanja članova biračkih odbora, Petrić je rekao da za one za koje se utvrdi da su bez opravdanja odustali biti izrečena četvorogodišnja mjera zabranje učešća u biračkom odboru, a prijete im i novčane kazne u iznosu do 1.000 KM.

Sa novim podacima CIK će se javnosti obratiti na konferenciji za novinare u 21.00 čas.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se