20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Možete li znati ko vam gleda profil na Facebooku?

Korisnike Facebooka često zanima da li mogu da saznaju ko je sve pogledao njihov profil na toj društvenoj mreži.

Postoji i hrpa aplikacija koje tvrde kako to mogu omogućiti. Ali, da li je zaista tako?

Na žalost svih onih koji bi rado saznali tu informaciju, kratak odgovor na pitanje da li postoji način kako da vidite ko je sve pogledao vaš profil na Facebooku glasi: NE. Ne postoji način kako da provjerite ko je pregledao vaš profil.

Riječ je o jednom od najstarijih i najupornijih mitova u vezi sa najvećom društvenom mrežom na svijetu, koji su iz Facebooka u više navrata odlučno demantovali. Druge društvene mreže, poput na primjer Linkedina, nude tu mogućnost (besplatno i uz plaćanje), ali ne i Facebook. Ujedno tu funkcionalnost ne omogućavaju ni drugim aplikacijama.

Puno je toga što u Facebooku mogu da prate i znaju o vama: vašu lokaciju, isoriju pretraživanja weba i niz drugih navika te običaja. Sa stanovišta zaštite privatnosti Facebook je u velikoj mjeri noćna mora. Ali, to ne čine radi nas korisnika, već kako bi prikupili podatke za svoju oglašivačku platformu. Zato ih zadržavaju za sebe, umjesto da ih podijele s nama.

S druge strane, Facebook je – za razliku od Linkedina – uglavnom mreža privatnih osoba. Mnogim korisnicima bi bila odbojna mogućnost praćenja ko nam gleda profil, pa Facebook stoga ne nudi pristup tim podacima.

Aplikacije koje vas pokušavaju prevariti

Zašto onda postoje brojne aplikacije koje tvrde kako mogu omogućiti takav uvid u podatke? Pa, kao što smo saznali zahvaljujući skandalu oko kompanije Cambridge Analytica, aplikacije mogu da budu odličan način masovnog prikupljanja podataka. Drugim riječima, te aplikacije pokušavaju da vas prevare kako bi se njihovi autori dokopali vaših podataka.

Facebook je dosad stao na kraj brojnim sumnjivim aplikacijama, ali ima ih toliko da se poneka uvijek provuče, bar na određeno vrijeme. Ukoliko tvrde da mogu prikazati ko je pregledavao vaš profil možete se kladiti da vas pokušavaju prevariti i da su ilegalne.

U najboljem slučaju (koji nikako nije dobar sam po sebi), vlasnici tih aplikacija prodaju vaše podatke marketing kompanijama. U najgorem je riječ o prikrivenom zlonamjernom softveru koji vam može nanijeti puno štete, u rasponu od krađe podataka do krađe novca i identiteta. Stoga ako naletite na takvu aplikaciju, prijavite je Facebooku.

Ukoliko ste je već instalirali uklonite je s uređaja i provjerite da li su podešavanja za dijeljenje podataka u vezi sa Facebookom namještena onako kako želite.

Šta onda možete da vidite na Facebooku?

Do kojih podataka možete doći na Facebooku?

Usljed sve većeg pritiska javnosti, regulatornih agencija i zakonodavaca u više država svijeta, u toj društvenoj mreži značajno su pooštrili uslove pristupa podacima iz korisničkih profila. Ipak, na raspolaganju je još nekoliko alata koji mogu da budu korisni.

Želite li pogledati sažetak interakcija s osobom s kojom ste povezani na Facebooku, upotrijebite alat „See friendship“. Do njega ćete doći ako otvorite stranicu osobe koja vas zanima i kliknete na padajući meni uz sličicu za poruke. Pojaviće se opcija pregledavanja istorije prijateljstva, kao i starije opcije poput bockanja (poke). Tu bi trebalo da pronađete fotografije na kojima ste oboje označeni i istoriju prijateljstva.

(Tportal.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se