8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Mojsilović: Zemlja nije vojno ugrožena, ali pratimo situaciju u regionu

BEOGRAD – Srbija nije vojno ugrožena, ali postoji potreba da se sa pažnjom prati situacija u čitavom regionu, ne samo kroz bezbjednosne izazove, već kroz sve što se dešava u svijetu, kao što je migrantska kriza, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović. 

„Vojnostrateška pozicija zemlje je takva da ona nije vojno ugrožena, a vojna neutralnost je definitivno održiva i na njoj treba raditi“, rekao je Mojsilović za RTS.

On je dodao da je stanje u Vojsci Srbije redovno i da je vojska spremna i opremljena da izvrši sve zadatke koji se pred nju postave.

„Posle incidenata na severu Kosova, Vojska Srbije je imala jasne i precizne zadatke i obavljala je pojačane aktivnosti, u skladu sa naređenjima predsednika Republike“, istakao je Mojsilović.

Ukazavši na geopolitičku poziciju Srbije, on je naveo da region zaslužuje posebnu pažnju s obzirom na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Mojsilović je naveo da će raditi na povećanju operativnih sposobnosti kako bi vojska mogla da ispuni sve misije i zadatke, u skladu sa strateškim dokumentima i sa onim što vojska treba da radi.

„Prevashodno pričamo o modernizaciji, o opremanju, o revitalizaciji pojedinog vida vojske i to je ono što treba da prati, ne samo opredeljenje vojske, već i Ministarstva odbrane i najvišeg državnog rukovodstva“, dodao je Mojsilović.

Na ocjene da je zbog službovanja u Briselu „pod zapadnim uticajem“, Mojsilović je rekao da je živio i u Moskvi i u Briselu, da govori engleski i ruski jezik, ali da nosi uniformu sa obilježjem Srbije i da stvari gleda iz ugla interesa svoje zemlje.

On je rekao da vojska nikada nije počinjala rat, niti ga je tražila i izazivala, jer vojnici najbolje znaju šta je rat i kakve strahote donosi.

Mojsilović je dodao da mu iskustvo iz ratova 1991., 1992. godine, NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, rad u jedinicama Prištinskog korpusa, učešće u protivterorističkoj akciji na jugu centralne Srbije, pomaže tako što je sa vojničkog aspekta nešto što je učio u kabinetima i na vježbama, primijenio u praksi.

On je istakao da je za obavezno služenje vojnog roka, te dodaje da, gledano iz ugla vojne profesije, postoji potreba da Srbija, koja je u statusu vojne neutralnosti, na njoj treba i da radi.

Mojsilović kaže da Ministarstvo odbrane Srbije radi na analizi svih aspekata vraćanja obaveznog vojnog roka i da će, kada analiza bude gotova, vojska modalitete predstaviti Vladi Srbije, a Skupština Srbije može da izmijeni zakonske odredbe koje su suspendovale obavezno služenje vojnog roka.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se