KFOR pomagao Tačiju da upadne na sjever Kosova!

BEOGRAD – Prije i tokom desanta jedinica ROSU na Gazivode, na nebu iznad Kosova i Metohije bile su tri bespilotne letjelice Kfora, od kojih je jedna direktno “pokrivala” sjever Pokrajine, tako da Beograd isključuje mogućnost da vojna misija nije znala za suludu operaciju Hašima Tačija.

Kako prenose izvori “Novosti”, u pratnji predsjednika lažne države Kosovo bila su čak i vozila Ujedinjenih nacija, što dodatno budi sumnju u tvrdnje međunarodnih snaga da nisu bile obavještene o posjeti, a njihova obaveza je da o sličnim kretanjima sjeverno od Ibra odmah informišu naše zvaničnike.

Dok su Tačijevi specijalci sa dugim cijevima demonstrirali silu i sa puškama nagotovs maltretirali Srbe u Centru za razvoj sporta i ekologije, bili su pod budnim okom posade helikoptera Kfora, koji ih je nadletao, tako da pada u vodu priča da se nije znalo za brutalni upad kojim su pogaženi svi važeći sporazumi čiji su garant i NATO i Evropska unija.

– Osim toga, specijalci iz Prištine su detaljno izviđali teren dva i po sata prije nego što je Tači došao na Gazivode. U širem rejonu bilo je raspoređeno 12 snajperista, a u područje hidroelektrane banulo je više od 100 do zuba naoružanih policajaca. Tako da su smješne priče iz Kfora da oni nisu znali šta se dešava u Zubinom Potoku – priča sagovornik “Novosti” iz bezbjednosnih struktura.

Posle ovoga, nameće se pitanje: ako međunarodne snage zatvaraju oči pred očiglednim kršenjem dogovora dviju strana, da li smo svjedoci njihovog indirektnog učešća u destabilizaciji regiona?

S obzirom na to da Tačijev dolazak u pratnji specijalaca nije bio najavljen, moglo je vrlo lako da dođe do opravdane reakcije Srba na sjeveru, koji bi u tom slučaju vjerovatno bili označeni kao ključni krivci za sukobe. Neko je možda i računao upravo na ovakav scenario, kako bi se u praksi aktivirao tajni plan Albanaca i SAD pod kodnim imenom “Zlatna sablja”, koji podrazumijeva zauzimanje administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i uspostavljanje punog suvereniteta lažne države na cijeloj teritoriji.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže, za “Novosti”, da iz ponašanja Kfora u nekoliko poslednjih kriznih situacija treba izvesti određene zaključke i povući poteze, jer se u suprotnom ništa neće promjeniti:

– Mogli bismo, recimo, da smanjimo saradnju sa NATO u zajedničkim vježbama i da to bude upozoravajući gest. Saradnja može biti jedino obostrana, a ne samo onda kada to odgovara NATO, i da izostaje tamo gdje Srbija ima interes da zaštiti svoje stanovništvo.

Predsjednik Aleksandar Vučić je u subotu bio na vezi sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, a njegova posjeta Beogradu očekuje se sredinom ovog mjeseca.

I pored svega što se izdešavalo na jezeru Gazivode, predsjednik Vučić je na stanovištu da se bez razgovora ne može doći do dogovora, ali s obzirom na činjenicu da albanska strana ne ispunjava ni postignute sporazume, ili ih krši, on je za takve pregovore čiji će rezultat zaista garantovati neko iz međunarodne zajednice.

Kao izlaz iz ovog lavirinta, Beograd bi mogao da se založi za promjenu formata dijaloga, tako da EU ne bude jedini posrednik i garant dogovora, jer se pokazalo da nije u stanju da obezbjedi poštovanje Briselskog sporazuma. Taj novi format mogao bi da podrazumijeva direktnije uključivanje Rusije, Kine i SAD, a u finišu pregovora i neku vrstu međunarodne konferencije o KiM.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže, za “Novosti”, da su Srbiju do sada nekoliko puta prevarili zapadni faktori, koji nas podstiču na saradnju sa Prištinom koja ne poštuje postignute dogovore. Istovremeno, kako ističe, ti koji nas podstiču na razgovore sa Prištinom nisu spremni da njih natjeraju da sprovedu dogovoreno.

– Uz takvo ponašanje EU, pregovaranje nema smisla, jer oni pomažu Albancima da nas varaju. U takvim okolnostima Srbija treba da pojača kapacitete za odbranu tako što će na KiM da vrati civilnu odbranu, koja je rasformirana jer se garantovalo da će Kfor biti zadužen za bezbjednost Srba. I drugo, nastavak dijaloga treba da se uslovi uspostavljanjem konzorcijuma velikih sila (EU, SAD, Rusija i Kina), koje će garantovati sprovođenje dogovorenog. Bez jasnih dokaza da to mogu da urade, pregovore treba vratiti na stanje prije Briselskog procesa – smatra Anđelković.

I predsjednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić uvjeren je da će se proces dijaloga Beograda i Prištine teško pokrenuti ka rešenju bez ozbiljnijeg razumijevanja Srbije od strane EU. Dijalog je, kako kaže, došao u kritičnu fazu, i iako se neće prekidati, došlo se u situaciju da je skoro izgubljeno povjerenje, posebno kada je u pitanju pozicija Beograda u odnosu na ono što radi Priština.

Rano da se priča o pomoći Moskve

Suviše je rano govoriti o tome da li će Rusija pružiti pomoć Srbiji posle zaoštravanja situacije na Kosovu – rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov radiju Govori Moskva, ukazujući da prvo treba da se održi sastanak dvojice predsjednika, koji je najavljen za sutra.

Predsjednik Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti preksinoć rekao da će ruskog predsjednika Vladimira Putina obavjestiti o trenutnoj situaciji na KiM i da će tražiti njegovu podršku i savjet.

EU kao savjet sa Tibeta

Ne vjerujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija. A EU se oglasila kao neki vrhovni savjet sa Tibeta i govorila o tome da sve strane budu mirne. Ja ništa i ne očekujem od EU, i to sam Vučiću 100 puta rekao. Ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni – ocjenio je u nedjelju šef diplomatije Ivica Dačić.

(Novosti online)

Back to top button