9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Kako žene prolaze u muškom svijetu?

Umanjivanje razlika između muškaraca i žena u platama i radnim mjestima usporeno je do te mjere da žene tokom sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost. 

Slučaj poznatog fizičara koji je govorio sa nipodaštavanjem o ženskim kolegama u CERN-u ponovo je pokrenuo pitanje polne ravnopravnosti u savremenim društvima.

STRUMIA: ŠTA ŽENE RADE U FIZICI? 

CERN je prekinuo saradnju sa italijanskim naučnikom Alesandrom Strumiom, koji smatra da je „fizika samo za muškarce“ i optužuje žene da dobijaju mjesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti polova.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja prethodno je organizovala seminar u Ženevi na koji je pozvan Strumia, naučnik sa univerziteta u Pizi.

NJegove izjave su odjeknule kao bomba, a više žena koje se bave naukom i koje su prisustvovale seminaru odmah je na društvenim mrežama podijelilo njegove seksističke izjave.

Strumia poručuje da su muškarci sve više diskriminisani na području fizike.

Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima u oblasti fizike on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju pola, a ne njihovim kvalifikacijama.

U svojoj prezentaciji italijanski naučnik je doslovno rekao: „Fiziku su izmislili i izgradili muškarci – u to područje se ne ulazi sa pozivnicom“.

CERN, na čijem čelu je takođe Italijan Fabiola Đianoti, saopštio je da su zatečeni prezentacijom Strumie.

BEZ SNIMANJA LJEPOTICA NA STADIONIMA 

Sa seksizmom se bori i FIFA. Na utakmicama koje organizuje više neće biti snimaka ljepotica sa tribina.

FIFA želi da stane na kraj televizijskim kućama čiji režiseri kamerama u publici ističu zgodne žene i tako iskorijeni seksizam.

Na konferencijama za novinare u Rusiji, nakon nekih mečeva, isticano je seksističko i nasilničko ponašanje i navedeno više slučajeva kada su navijači maltretirali Ruskinje.

Takođe, istaknuto je da je bilo nekoliko situacija u kojima su novinarke neprikladno dodirivane ili ljubljene za vrijeme emitovanja uživo.

NE MOŽE ŽENA PROTIV „KOKA KOLE“ 

I u politici stvari ne stoje dobro po pitanju seksizma. Čak i u liberalnoj Francuskoj žene posmatraju drugačije.

Gostovanje Aurore Berže, poslanika u francuskom parlamentu, u jednom „tok šou“ gdje se raspravljalo o audio-vizuelnoj reformi, javnim službama i zlostavljanju na poslu, te obrazovanju, pretvorilo se u niz uvreda i komentara o njenoj odjeći.

Naime, na društvenim mrežama uglavnom se raspravljalo koji dio tijela je pokrila, a koji nije, s obzirom na to da je bila u „dekoltiranoj majici i kratkoj suknji“.

Beržeova je napadnuta zato što „polugola priča o zlostavljanju“, te što njena „odjeća nije primjerena za poslanika“.

Društvene mreže posebno su naglasile slučaj Karle Forkade, koja se prijavila za posao u jednoj pi-ar agenciji, ali je odbijena zbog pola.

Na mejl je stigao odgovor u kojem je saopšteno da traže, mada to u konkursu nije navedeno, isključivo muškarce.

„Zato što ta pozicija zahtijeva rad sa firmama kao što su `Karglas` i `Koka-kola`, pa je potreban muškarac koji će se moći nositi sa poslom dan za danom, sa sastancima, testovima, produkcijom…“, pisalo je u mejlu.

Ovakav ili sličan odgovor dobija svakodnevno na desetine hiljada žena – žale se udruženja za zaštitu polne ravnopravnosti.

ZAGREBAČKI ORTOPED RASTJERAO ŽENSKE PACIJENTE 

U regionu bivše Jugoslavije posebno je zabilježen slučaj poznatog zagrebačkog otropeda na čije su se vulgrane i nasilničke metode ophođenja žalile mnoge pacijentkinje.

On je vikao na pacijentkinje da mu „ne glume stid“, te da „nisu tako stidljive kada su sa muškarcima“, a od jedne djevojčice, pred njenom majkom, tražio je da prizna da „nije nevina“.

Ovaj ljekar je često pacijentkinje nazivao „retardiranim“ i koristio prostačke izraze, navedeno je u svjedočenjima.

EKONOMSKA RAVNORAVNOST TEK ZA 170 GODINA 

Svjetski ekonomski forum upozorava da su napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u platama i radnim mjestima usporeni do te mjere da žene tokom sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost.

Statistike procjenjuju da bi se ekonomski jaz između polova mogao izjednačiti za 118 godina.

Istovremeno, nordijske zemlje prednjače po pitanju polne ravnopravnosti.

Island je, uglavnom, na prvom mjestu liste zemalja sa najvećom jednakošću muškaraca i žena.

Nordijske zemlje predvode jednakost polova, a stručnjaci navode da je manji jaz između polova u direktnom odnosu sa većom ekonomskom efikasnošću.

Žene i djevojke moraju imati isti tretman kao muškarci, ukoliko neka zemlja želi da raste i napreduje, ocjenjuju ekonomisti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se