4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Izborna noć – noć odluke (uživo)

Širom Bosne i Hercegovine večeras u 19.00 časova zatvorena su birališta, gdje su građani od 7.00 časova mogli da biraju članove Predsjedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsjednika i potpredsjednike RS i predstavnike za kantonalne skupštine u FBiH.

Pravo glasa imalo je 3.352.933 birača. Na našem portalu saznajte kako su danas birali građani naše zemlje i ko će nas to u naredne četiri godine predstavljati.

izborni stabovi snsd szp
Izborni štabovi SNSD-a i SDS-a (Foto: RAS Srbija)

 


01.09 – CIK POTVRDIO: Prvi službeni rezultati izbora: Džaferović, Komšić i Dodik novi članovi Predsjedništva BiH

01.08 – Cvijanovićeva proglasila pobjedu; 30.000 glasova više od Govedarice

00.41 – ZVORNIK: Dodik osvojio 16.463 glasa, Ivanić 9.525

00.20 – Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u vođstvu je kandidat SNSD-a Milorad Dodik sa osvojenih 55,15 odsto glasova, izjavio je Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić. 

Petrić je na konferenciji za novinare CIK-a BiH u ponoć rekao da je, na osnovu preliminarnih, nezvaničnih i nepotvrđenih rezultata, na drugom mjestu kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić sa osvojenih 41,98 odsto glasova.

Na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u vođstvu je kandidat SDA Šefik DŽaferović sa 100.872 ili 37,97 odsto glasova, a na drugom mjestu je kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 33,40, dok treći kandidat SBB-a Fahrudin Radončić sa 12,35 odsto.

Kandidat Demokratskog fronta za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić vodi sa 49,47 odsto glasova, a na drugom mjestu je kandidat HDZ-a BiH Dragan Čović sa 38,66 odsto glasova.

00.17 – DODIK: Velika pobjeda koalicije SNSD-DNS-SP

23.47 – Prema podacima Izbornog štaba SNSD-a u Srebrenici kandidat ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je 2.688 glasova na 20 obrađenih od 28 biračkih mjesta u ovoj opštini, dok je Mladen Ivanić dobio povjerenje 1.691 birača, a 474 listića su bila nevažeća.
Ukupno je na izbore u ovoj opštini izašlo 5.514 birača što govori da je Dodik u ovom mjestu ostvario izbornu pobjedu. 

SNSD je obradio podatke sa pet srebreničkih birališta za predsjednika Republike Srpske, prema kojima je kandidat ove stranke Željka Cvijanović u vođstvu sa 1.486 glasova ispred kandidata SzP Vukote Govedarice koji je osvojio 657 glasova, a 130 glasova za ovaj nivo vlasti bilo je nevažećih. 

Do 23.00 časa Opštinska izborna komisija nije imala nikave rezultate izbora ni za jedan nivo vlasti i tek očekuje materijale sa terena. Ostale stranke, takođe, za sada nemaju nikakve podatke sa birališta. 

23.45 – Izborni štab SNSD-a u Bijeljini objavio je večeras da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvojio 276 glasova manje od protivkandidata Saveza za pobjedu Mladena Ivanića.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić rekao je večeras na konferenciji za novinare da je u Bijeljini Dodik osvojio 27.550 glasova, a Ivanić 27.826.

U izbornoj trci za predsjednika Republike u Bijeljini kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica je u prednosti od 2.880 glasova u odnosu na protivkandidata kolacije SNSD-DNS-SP Željke Cvijanović, nakon 57 odsto obrađenog biračkog tijela.

Prema njegovim riječima, za parlament BiH SNSD ima značajnu prednost u odnosu na političke protivnike i očekuju značajan rezultat.

Ćorić je u obraćanju medijima konstatovao da su Dodik i Cvijanovićeva sigurni pobjednici izbora.

23.43 – Prema podacima opštinskog izbornog štaba SNSD-a, u Vlasenici je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik osvojio 2.876 glasova, a njegov protivkandidat Mladen Ivanić 2.220 glasova, izjavio je Srni član Izbornog štaba Mladen Popović.
Prema prebrojanim glasačkim listićima sa 10 biračkih mjesta, kandidat za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović u prednosti je sa više od 200 glasova u odnosu na kandidata SzP-a Vukotu Govedaricu.

U opštini Vlasenica danas je na birališta izašlo 5.700 glasača, ili 62 odsto od ukupno registrovanih u birački spisak.

23.36 – Milorad Dodik proglasio je svoju pobjedu za mjesto člana predsjedništva BiH ispred srpskog naroda

Dodik proglaša pobjedu

23.30 – GIK Zvornik: Predsjednik Gradske izborne komisije Zvornika Mustafa Arifović saopštio je za RTRS da u Zvorniku danas u toku izbornog procesa nisu zabilježeni značajniji incidenti ili nepravilnosti na izbornim mjestima. Manje nepravilnosti zabilježene su na biračkom mjestu za nepotvrđene biračke listiće.

23.30 – Na osnovu prebrojanih glasova sa svih 106 redovnih biračkih mjesta u Doboju, kandidat Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dobio je 16.835 glasova, a kandidat SNSD-a Milorad Dodik 16.017, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji. 

Na području Doboja glasalo je 60 odsto birača od ukupno 60.851 upisanog u birački spisak.

Na području grada u redovni birački spisak upisan je 60.851 birač, 148 je registrovano za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu, 118 putem mobilnog tima i 2.217 putem pošte.

23.22 – U Šekovićima je, prema prvim nezvaničnim rezultatima izbora za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za Milorad Dodik osvojio 2.465 glasova, a kandidat SzP-a Mladen Ivanić 1.511, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Nebojša Vidaković.

Vidaković je naveo da će prve nezvanične rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske, te poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH imati oko ponoći. 

U Šekovićima je danas na birališta izašlo 4.159 glasača, ili 65,59 odsto, od ukupnog broja upisanih u birački spisak. 

23.22 – Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je za sada neizvjestan rezultat izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH, te da kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik ima osvojenih 213.826 glasova, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić 211.933 glasa.
„Razlika je oko 1.700 glasova i sigurno je da se sada ne može govoriti ko je budući srpski član Predsjedništva BiH“, rekao je novinarima Borenović.

On tvrdi da kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica ima prednost u odnosu na kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željku Cvijanović oko pet odsto glasova na 100.000 prebrojanih.

„U Banjaluci prednost imaju Ivanić i Govedarica, što pokazuje da se ovaj grad budi i kažnjava lošu politiku koju promoviše SNSD. Za nas je nepoznanica Zvornik i nadam se da će u ovom gradu proteći sve u najboljem redu“, dodao je Borenović.

23.00 – Prema zvaničnim podacima OIK Prnjavora, Višegrada, Pelagićeva, Osmaka, Petrova, Kozarske Dubice, Bratunca i podacima GIK Doboj Milorad Dodik ubjedljivo za srpskog člana predsjedništva.

22.53 – Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva Milorad Dodik ima prednost od 13.000 glasova u Izbornoj jedinici devet u odnosu na protivkandidata Mladena Ivanića, rekao je večeras generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. 

Kada je riječ o Trebinju, Petrović je naglasio da je Dodik za sada u prednosti od 5.250 glasova u odnosu na Ivanića.

Srna saznaje da je kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović 4.000 glasova u prednosti u odnosu na protivkandidata Vukotu Govedaricu.

22.45Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik pobijedio je na opštim izborima svog protivkandidata Mladena Ivanića, javlja Srna nezvanično. 

Kada je riječ o kandidatu za predsjednika Republike Srpske, na osnovu 30 odsto obrađenih biračkih mjesta, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović ima sigurno prednost u odnosu na protvkandidata Vukotu Govedaricu.

22.24 – U Osmacima je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvojio 961 glas, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić 851, preliminarni su podaci Opštinske izborne komisije.

22.20 – Šef Glavnog izbornog štaba SDS-a Milan Miličević izjavio je da na osnovu oko 20 odsto prebrojanih glasova birača kandidat Saveza za pobjede za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica ima 53 odsto, a kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović 45 odsto glasova. 

22.17 – Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova Milorad Dodik ima prednost u odnosu na Mladena Ivanića 6.500 glasova u Zvorniku. Ovo su podaci Gradskog izbornog štaba SNSD-a Zvornik. U ovoj stranci ističu i da prvi rezultati za predsjednika Republike Srpske govore da Željka Cvijanović vodi ispred Vukote Govedarice.

22.17 – U Doboju, na osnovu 72 obrađena od ukupno 106 redovnih glasačkih mjesta, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima 11.506 glasova, a kandidat SzP-a Mladen Ivanić 11.231, podaci su Gradske izborne komisije.

22.12 – Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Kozarskoj Dubici osvojio je 6.513 glasova, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić 3.921, podaci su Opštinske izborne komisije /OIK/. Predsjednik OIK-a Stojan Krnjaić rekao je Srni da je na današnjim opštim izborima kandidat Srpske napredne stranke Mirjana Popović osvojila 205, a kandidat Prve SDS Gojko Kličković 172 glasova. 

branislav borenovic 1
Branislav Borenović (Foto: RAS Srbija)

22.11 – Ubjedljivu pobjedu na današnjim izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH u opštini Bratunac zabilježio je kandidat SNSD-a Milorad Dodik koji je na redovnim biračkim mjestima dobio 5.248 glasova, dok je za kandidata Saveza za pobjedu Mladena Ivanića glasalo 2.350 birača, podaci su Opštinske izborne komisije /OIK/. Rezultati za ostale nivoe vlasti u ovoj opštini još nisu poznati. 

22.10 – Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da na osnovu 58,6 odsto prebrojanih glasova, ili 351.153 glasa, kandidat Saveza za pobjedu za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vodi sa oko 9.000 glasova u odnosu na kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Milorada Dodika. 

22.06 – Na osnovu 72,6 odsto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je oko 56 odsto glasova birača ili 256.000, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. On je dodao da je Dodikov protivkandidat Mladen Ivanić dobio oko 44 odsto glasova ili 200.000.

21.59 – Izborni štab SNSD-a u Bijeljini je, nakon 80 odsto obrađenih biračkih mjesta, objavio da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik u prednosti od 40 glasova u odnosu na protivkandidata Mladena Ivanić. „Podaci koji dolaze sa terena potvrđuju da i kandidati SNSD-a za Parlamentranu skupštinu BiH značajno vode u odnosu na naše političke protivnike“, rekao je novinarima predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić. 

21.45 – Na osnovu 25 odsto obrađenih podataka, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima 60,17 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz Saveza za pobjedu Mladen Ivanić 39,56 odsto, rekao je večeras šef Centralnog izbornog štaba DNS-a Dragomir Jovičić. Kada je riječ o izborima za predsjednika Republike Srpske, Jovičić je izjavio novinarima da, na osnovu oko pet odsto obrađenih podataka, vodi kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović.

radovan kovacevic 1
Radovan Kovačević (Foto: RAS Srbija)

21.34 – Opšti izbori u BiH privukli su pažnju stranih zapadnih medija, koji analiziraju aktuelnu situaciju u zemlji i naglašavaju potrebu za promjenama. 

21.34 – Kandidati koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH i za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović osvojili su najviše glasova u opštini Jezero, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Dražen Strugalović. On je naveo da, prema prvim rezultatima, Dodik ima 405 glasova, a kandidat SzP-a za srpskog člana Predsjedništva Mladen Ivanić 177. Za Cvijanovićevu je glasalo 390, a za kandidata SzP-a za predsjednika Republike Vukotu Govedaricu 160 birača. 

21.33 – Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić saopštio je večeras da je na opšte izbore, prema nepotpunim podacima, izašlo 1.733.000 ili 53,26 odsto birača, što će biti jedan ili dva odsto više nego na prošlim opštim izborima.

21.27 – Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ za srpskog člana Predsjedništva Milorad Dodik osvojio je u opštini Krupa na Uni 425 glasova, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić 302, potvdila je Srni predsjednik OIK-a Dragana Pupac. Prema njenim riječima, kandidat Prve srpske demokratske stranke – Prve SDS Gojko Kličković osvojio je 58, a kandidat Srpske napredne stranke Mirjana Popović 11 glasova. 

21.20 – Prema podacima iz Gradskog odbora SNSD-a u Zvorniku, na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova Milorad Dodik ima ubjedljivu prednost u odnosu na Mladena Ivanića, a ta razlika trenutno iznosi oko 5.000 glasova.

milorad dodik 2
Milorad Dodik (Foto: RAS Srbija)

21.15 – Na osnovu šest odsto ukupno obrađenih glasova, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima više od 23.000 glasova, a kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić oko 15.000, rekla je večeras Srni šef Medija tima DNS-a Lejla Rešić. „Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović takođe ima ubjedljivo vođstvo nad kandidatom Saveza za pobjedu Vukotom Govedaricom. Dodik i Cvijanovićeva imaju vođstvo i kada je riječ o Izbornoj jedinici jedan, gdje je ukupno obrađeno 19 odsto biračkih mjesta“, navela je Rešićeva. 

21.13 – Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je večeras da, na osnovu obrađenih 20 odsto biračkih mjesta, na 53 biračka mjesta kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić vodi u odnosu na kandidata Koalicije SNSD-DNS–SP Milorada Dodika.

21.10 – Izborni štab SNSD-a u Milićima saopštio je večeras da na osnovu prebrojanih 60 odsto glasačkih mjesta i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik i kandidat za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović imaju izrazitu prednost od oko 1.000 glasova u odnosu na svoje protivkandidate.

21.05 – Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva BiH iz Srpske Milorad Dodik ubjedljivo vodi u Banjaluci, pokazuju prvi podaci kojima raspolaže SP. Nosilac liste SP za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice tri Goran Selak rekao je da će SP, sudeći prema dosadašnjim podacima sa terena, ostvariti najbolji izborni rezultat do sada.

21.05 – Na osnovu više od 39 odsto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je oko 57 odsto glasova birača, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. 

mladen ivanic
Mladen Ivanić (Foto: RAS Srbija)

20.47 – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da, prema podacima koalicije SNSD-DNS-SP koju predvodi, očekuje veliku izbornu pobjedu, ističući da su današnji opšti izbori u Republici Srpskoj protekli dostojanstveno i mirno. 

20.41 – Na osnovu 20 odsto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je iznad 58 odsto glasova birača, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. 

20.39 – Na područja grada Zvornika sva birališta zatvorena su na vrijeme, a glasalo je 30.219 birača ili 60,11 odsto od ukupno upisana 50.174 u birački spisak, rečeno je Srni u Gradskoj izbornoj komisiji /GIK/. Predsjednik GIK-a Mustafa Arifović rekao je da je glasanje proteklo mirno i bez problema. „Nije stigla nijedna prijava o nepravilnostima“, dodao je Arifović. 

20.27 – Sva biračka mjesta u opštinama Milići, Vlasenica i Šekovići zatvorena su na vrijeme, a najveća izlaznost bila je u Šekovićima, gdje je glasalo 65,59 odsto birača. U Šekovićima je dana na birališta izašlo 4.159 birača od ukupnog broja registrovanih, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/. Biračko pravo u opštini Milići iskoristila su 5.024 glasača, ili 63,39 odsto upisanih u redovne biračke spiskove, te 27 birača sa nepotvrđenim listićima, saopšteno je večeras iz OIK-a. U opštini Vlasenica na birališta je izašlo 5.700 glasača, ili 62 odsto registrovanih u biračkim spiskovima, rekli su u OIK-u Vlasenica. U opštinskim izbornim komisijama naveli su da je današnje glasanje proteklo bez problema. 

20.25 – Na osnovu deset odsto prebrojanih glasova za člana Predsjedništva BiH, kandidat SNSD-DNS-SP Milorad Dodik ima 57 odsto osvojenih glasova, saopštavaju iz Izbornog štaba SNSD-a.

zeljka cvijanovic 1
Željka Cvijanović (Foto: RAS Srbija)

20.17 – Dolaze i prvi rezultati: Iz Gradskog štaba SNSD-a u Zvorniku saopštavaju da je na biračkom mjestu u Pađinama kandidat za člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvojio 355 glasova dok je Mladen Ivanić iz „Saveza za Pobjedu“ osvojio svega 22 glasa.

20.04 – Biračka mjesta u opštini Bratunac zatvorena su na vrijeme, a na izbore su izašla 8.922 birača ili 55,77 odsto od ukupnog broja upisanih u centralni birački spisak, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/. U OIK-u su rekli da su današnji izbori protekli u demokratskoj atmosferi i da nije bilo nepravilnosti, niti incidenata na biralištima. 

20.01 – Proces glasanja na 2.098 biračkih mjesta u Republici Srpskoj protekao je bez ugrožavanja bezbjednosne situacije i većih narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

19.54 – Sva biračka mjesta u Srebrenici zatvorena su u 19.00 časova, a na izbore je izašlo 5.514 birača ili 51,58 odsto od ukupno 10.219 registrovanih, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/. Predsjednik OIK-a Sead Alić rekao je da su izbori protekli mirno i u demokratskoj atmosferi, bez ikakvih incidenata. On je naveo da je na pojedinim biralištima bilo sitnih propusta, ali su blagovremeno otklanjani i nisu uticali na izborni rezultat. 

19.52 – Na Opštim izborima u opštini Osmaci do 19.00 časova, kada su sva birališta zatvorena, glasalo je 1.979 birača ili 53,44 odsto, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisje /OIK/ Osmaci Dalimirka Gordeljević. Ona je podsjetila da na biračkom spisku ima 3.703 glasača.  Gordeljević je navela da u toku glasanja ni na jednom od šest biračkih mjesta nisu evidentirani problemi.

vukota govedarica 1
Vukota Govedarica

19.40 – Svaki izbori uvijek ponude nekoliko smiješnih i zanimljivih odluka birača koji na svojim glasačkim listićima upišu zanimljivo ime kandidata po njihovom izboru.

19.30 – Šef Glavnog izbornog štaba SDS Milan Miličević izjavio je da očekuje odličan rezultat stranke, koalicije i pobjedu zajedničkih kandidata. Miličević je optužio Milorada Dodika da je prekršio izbornu tišinu na taj način što je prije zatvaranja birališta rekao da je spreman da proglasi pobjedu.

„To je komično i slika očajnog stanja koalicije koja ga prati. Naravno, to je prijavljeno CIK BiH i očekujemo reakciju“, rekao je Miličević.

19.20 – Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da je izlaznost na današnjim izborima od 50 do 55 odsto, da je na istom nivou kao i na prethodnim, te naglasio da ova stranka očekuje ubjedljivu pobjedu kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Milorada Dodika. 

17.34 – Na opštim izborima do 15.00 časova na nivou BiH glasalo je 37,21 odsto birača sa pravom glasa, a izborni proces teče uz zanemarive incidente, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se