14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Izbori privukli pažnju stranih medija

LONDON – Opšti izbori u BiH privukli su pažnju stranih zapadnih medija, koji analiziraju aktuelnu situaciju u zemlji i naglašavaju potrebu za promjenama. 

AP i „Vašington post“ pišu o izbornoj kampanji, koja je „bila obojena retorikom podjele i optužbama o neregularnostima“.

Strane agencije navode da je tokom kampanje u BiH prijavljeno i nekoliko incidenata, ali da oni nisu ugrozili izborni proces.

Bi-Bi-Si ocijenjuje da je predizborna kampanju obilježilo to što su etnički lideri koristili retoriku podjele, te podsjeća na građanski rat u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U svojoj analizi Bi-Bi-Si piše o političkom stanju u BiH, za koje navodi da je zasnovano na politici etničkih lidera, koji koriste strah da bi podijelili narod, te kako bi vladali i profitirali i ističe da ni na ovim izborima situacija nije drugačija.

Novinar Gaj de Louni naglašava visoku stopu nezaposlenosti u BiH, kao i to da je „očajnički potrebno svježe razmišnjanje lidera“, ali i da zemlja ostaje razdvojena duž etničkih linija.

Bi-Bi-Si se u osvrće i na temu nezaposlenosti u BiH , gdje, kako navodi, „skoro polovina mladih ljudi ne može da se zaposli“.

Britanski mediji navodi da je prosječna plata u BiH oko 400 evra i dodaje da je u posljednjih pet godina, usljed nezaposlenosti, zemlju napustilo oko pet odsto stanovništva.

AFP piše o kompleksnom političkom sistemu, koji naziva „relikvijom rata“, u kojem je poginulo 100.000 ljudi, milioni njih raseljeno, dok je oštećena ekonomija i infrastruktura u zemlji.

„Frans 24“ u svom izvještaju navodi da su narodi u BiH „frustrirani korupcijom, koja je zbližila određeni broj stanovnika ove zemlje“.

Francuska agencija pominje proteste u okviru kampanje „Pravda za Davida“ u Banjaluci, kao i to da „Transparensi internešnel“ ukazao da je „korupcija ozbiljan problem na svim nivoima vlasti u BiH“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se