18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Grupa “Pravda za Davida” pred okupljanje: Ne dajte da nas isprovociraju

BANJA LUKA – Predizborni plakati i video – bimovi, pusto fudbalsko igralište, štandovi za prodaju slatkiša i lutrije, pano sa slikama i svijećama upaljenim za ubijenog studenta Davida Dragićevića (21) i šator u kome već danima živi njegov otac, te sve brojnije strane novinarske ekipe – to je ambijent na Trgu Krajine u Banjaluci, na kojem se očekuje da će se za nekoliko časova okupiti brojni građani u znak podrške porodici ubijenog mladića, navodi se u tekstu koji je objavio portal „Srpskainfo.com“.

Ni nakon što su iz MUP-a RS apelovali da se u cilju “očuvanja javnog reda” odgode svi skupovi, grupa “Pravda za Davida” ne odustaje trećeg mitinga podrške porodici Dragićević, na kojem će, poručuju tražiti pravdu za Davida i za svu djecu, te još jednom pitati ko je ubio ovog mladića.

Ovaj skup počinje u 18 časova, sat kasnije na Trgu Republike, počinje predizborni miting vladajućeg SNSD-a.

Iako je otkazan najavljeni omladinski fudbalski turnir, koji je trebalo da se igra na Trgu Krajine, nedaleko od platoa sa svijećama i Davidovim slikama, postavljeni vještačka trava i golovi još su ostali na trgu.

Na prilazima gradu od jutros su brojne policijske patrole, a građani tvrde da pojedini policajci na punktovima upozoravaju putnike da “ne idu u Banjaluku, jer će biti nemira” i da “dolaze navijači iz Sarajeva”.

Ipak, organizatori večerašnjeg okupljanja na Trgu, aktivisti grupe “Pravda za Davida” vjeruju da će sve proći bez incidenata i da su sve navedene priče obične provokacije.

Već nekoliko dana za redom javno čitaju i na društvenim mrežama dijele pravila vezana za večerašnje okupljanje na, kako ga oni zovu, Davidovom trgu.

Od učesnika traže da na trg večeras ne dolaze sa vjerskim, nacionalnim, stranačkim, navijačkim ili bilo kakavim drugim obilježjima, koji bi mogli izazvati napetost. Jedini simbol koji je dozvoljen je, kažu, slika Davida Dragićevića.

„Davidovi roditelji, majka Suzana i otac Davor, u svom jadu i muci, imaju pravo da kažu bilo šta. Mi ostali moramo dobro paziti na svaku riječ, moramo imati na umu da smo ovdje da tražimo pravdu za Davida i svu djecu, a ne da navijamo za bilo koga“, poručuju iz grupe.

„Ukoliko se primjeti bilo koji pojedinac ili grupa na bilo koji način pokušava da unese nemir među okupljene građane, uključite svoje mobilne telefone, snimajte osobe koje to budu pokušale i napravite širok krug oko njih, dakle ogradite se od njih, kako bi bili uočljivi našim redarima i pripadnicima MUP-a“, poručili su iz grupe “Pravda za Davida”.

Inače, kako se bliže izbori, na trgu je sve više stranih izvještača. Između ostalih, već su pristigli novinari iz Italije, Njemačke, Austrije i Holandije.

(Srpskainfo.com)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se