8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

GRU – ruska obavještajna agencija od koje strahuje svijet

Ruska obavještajna služba GRU suočava se ovih dana sa međunarodnim optužbama da izvodi sajber napade velikih razmjera, uključujući nedavni pokušaj hakovanja računarskog sistema Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

I zvanični London optužio je dvojicu navodnih članova GRU za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Solsberiju u martu ove godine, koristeći bočicu parfema koja je sadržavala snažan nervni otrov novičok.

Inače, GRU je Glavna obavještajna uprava glavnog štaba oružanih snaga Ruske Federacije, odnosno ruska vojna obavještajna agencija i jedna od tri ruske špijunske agencije.

Pored nje postoje i Savezna služba bezbjednosti (FSB) i Spoljna obavještajna služba (SVR), piše Index.hr.

Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je promjenila ime u Glavna uprava (GU) 2010. godine, a njen šef Igor Korobov odgovoran je načelniku glavnog stožera Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Kako se navodi, struktura agencije, broj zaposlenih i finansije su državna tajna.

GRU ima široku špijunsku mrežu u inostranstvu i njene visoko obučene specijalne snage borile su se u različitim sukobima, među kojima u Avganistanu i Čečeniji.

Njihov amblem je slijepi miš koji leti iznad Zemlje.

Poslednjih godina ta vojno obavještajna agencija postala je ozloglašena zbog svoje povezanosti sa ruskim akcijama u inostranstvu.

Britanija i Australija optužile su GRU za sprovođenje niza velikih sajber napada poslednjih godina po naređenju Kremlja – uključujući onaj kojem je meta bila američka Demokratska stranka tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

U maju ove godine američki specijalni tužilac Robert Miler optužio je 12 službenika, među kojima su članovi GRU, za miješanje u američke izbore.

Grupa istraživačkih novinara pod nazivom Belingcet povezala je rušenje putničkog aviona na letu MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. sa članom GRU-a za kojeg je rekla da je „nadgledao nabavku i transport oružja“.

Agencija se takođe povezuje sa pokušajem rušenja crnogorske vlade uoči parlamentarnih izbora u oktpbru 2016, a vjeruje se da članovi GRU savjetuju sirijsku vojsku i pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

Nekoliko visoko pozicioniranih agenata GRU prebjeglo je na Zapad u prošlosti.

Vladimir Rezun, koji je pobjegao sedamdesetih godina, napisao je knjigu, koja je djelimično njegova autobiografija, pod pseudonimom Viktor Suvorov.

Knjiga je nazvana „Akvarijum“, što je nadimak sjedišta GRU u Moskvi.

(Tanjug)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se