14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Filmski karavan „Povratak filmu“ u pet opština Srpske

ISTOČNO SARAJEVO – Filmski karavan „Povratak filmu“, sa Filmskom školom Međunarodnog film festivala „Prvi kadar“ Istočno Sarajevo, biće realizovan u pet opština Republike Srpske – Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Šekovićima i Osmacima. 

„Akcenat je stavljen na opštine u istočnom dijelu Republike Srpske, u kojima je kulturni život stanovništva, posebno djece i mladih u nezavidnoj situaciji“, kaže za Srnu koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je istakla da će stanovnici ovih opština imati priliku da se upoznaju o najznačajnijim ostvarenjima dokumentarnog, kratkog igranog i animiranog filma i edukuju iz oblasti filmske umjetnosti.

Štifanićeva je navela da će biti organizovane projekcije značajnih, dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova visokog kvaliteta domaće i strane produkcije, kao i predavanja i tematski razgovori o filmskoj umjetnosti i dokumentarizmu, te filmske radionice animiranog filma.

„Istražujući kulturni život mladih u istočnom dijelu Srpske, smatramo da je neophodno da se manifestacije kulture usmjere, prije svega, na opštine u kojima je bioskopski život u izumiranju ili ga uopšte nema. Filmski karavan će kulturnim i sociološkim djelovanjem uticati na svijest građana i drugih važnih institucija koje mogu da pomognu u ostvarenju misije decentralizacije kulture“, kaže Štifanićeva.

Ona je naglasila da je ovo jedinstven filmski projekat, čiji je osnovni cilj školovanje mlade filmske publike, dodajući da nove tehnologije danas pružaju mogućnost da se na jednostavan način ostvari cilj decentralizovane kulture, kulture u pokretu.

Filmski karavan počeće u Bratuncu 29. oktobra, projekcijima dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova, Masterklas predavanjem profesora Dragana Elčića i radionicom animiranog filma.

Projekat bi trebalo da bude nastavaljen i u drugim opštinama u Republici Srpskoj.

Štifanićeva je pozdravila i nedavno potpisivanje Memorandum o saradnji opštine Istočno Novo Sarajevo, grada Zvornika i Udruženja „Produkcija Prvi kadar“ kojim je predviđeno da dio Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ bude održavan u Zvorniku.

„`Prvi kadar` pruža priliku svim generacijama gledalaca da vide najznačajnija filmska ostvarenja iz cijelog svijeta, što predstavlja praznik za filmsku umjetnost. I ove godine se na festivalu očekuje prisustvo značajnih filmskih autora iz BiH, regiona i cijelog svijeta. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji `Prvi kadar` napravio je još jedan značajan korak u misiji decentralizacije kulture i kinematografije u Srpskoj“, zaključila je Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor Festivala „Prvi kadar“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se