23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Erdogan: Ispunjenje amaneta Alije Izetbegovića smatram doživotnim dugom i obavezom

ANKARA – Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti da gradi bliske odnose s prijateljskim zemljama na Balkanu, te dodao da Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turskog naroda.

U obraćanju Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) na njenoj prvoj sjednici nakon kolektivnog odmora, Erdogan je najavio da će nastaviti graditi bliske odnose i intenzivirati saradnju s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i drugim državama.

„Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu našeg naroda i sa istorijskog i sa ljudskog aspekta. Biti uz našu braću Bošnjake koji su u prošlosti mnogo propatili i ispunjenje amaneta rahmetli Alije Izetbegovića smatram doživotnim dugom i obavezom“, poručio je Erdogan što su poslanici u parlamentu ispratili aplauzom.

Erdoan je takođe najavio da će u narednim danima Turska dodatno intenzivirati odnose s Rusijom i Katarom, a izrazio je nadu i u skoro rješavanje problema i jačanje odnosa u duhu strateškog partnerstva i sa sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„Odlučno ćemo se boriti u okvirima diplomatije i prava protiv tih iskrivljenih mentaliteta koji nam uvode sankcije pod plaštom jednog sveštenika kojem se sudi zbog saradnje s terorističkim organizacijama“, kazao je Erdoan.

Ističući da Turska pokazuje izuzetnu volju za unapređenje odnosa i saradnje sa susjednim Grčkom i Bugarskom, Erdoan je naglasio da pitanje statusa Jerusalima i podrška palestinskom pitanju svakako i dalje imaju posebno mjesto u spoljnopolitičkom djelovanju Ankare.

Podsjetivši da je Turska zbrinula više od 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije, Erdoan je dodao da će Turska i dalje ulagati maksimalne napore u pravcu političkog rješavanja krize u Siriji.

„Uvjereni smo da će širenje slobodnih i sigurnih zona koje uspostavljamo u Siriji omogućiti da se naši gosti vrate svojim kućama. Naš naredni cilj je da regije istočno od Munbija i Eufrata očistimo od terorističkih organizacija i učinimo sigurnim“, poručio je Erdoan.

Osvrnuvši se i na turbulentan period promjena vrijednosti valuta, Erdoan je rekao da su neki krugovi pokušali operacijama usred noći da ugroze rastuću tursku ekonomiju, ali kako establišment te zemlje korača ka prevazilaženju tih napada.

„Do danas nismo naišli na problem koji u saradnji s našim narodom nismo mogli prevazići. Nastavićemo da nišemo uspjehe i u budućnosti“, kazao je Erdoan.

Turski predsjednik je takođe najavio da će Turska „očistiti iračke planine Kandil i Sindžar od separatističke i terorističke organizacije PKK“.

Turska je nedavno prešla s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, a Erdoan je rekao da je u takvim tranzicijskim procesima moguće da dođe do nekih problema, te poručio da nadležne institucije blagovremeno reaguju na sve takve pojave.

(Anadolija)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se