8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Dokumenti o računima Igora dodika lažni

BANJALUKA – Informacija koju su danas objavili pojedini mediji da Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ima određenu sumu novca na tajnom računu u Rusiji, lažna je, objavila je Alternativna televizija. 

U dokumentaciji koju su objavili, postoje podaci o dva različita računa, sa podacima koji se ne poklapaju.

Prvi dokumet zove se ugovor o otvaranju računa za posebne namjene u domaćoj valuti /rubljama/, za formiranje fonda kapitalnog remonta.

„Prva nelogičnost je u imenu bankara Sberbanke koji otvara račun. Ime je u ženskom, a ime po ocu u muškom rodu. Drugo, pravno lice koje otvara račun je firma koja se bavi stanogradnjom, a zove se `Frut eko`, kao firma Igora Dodika iz Podgradaca, koja se bavi voćarstvom. Prije imena klijenta, koji je u dokumentu naveden kao Igor Dodik, piše još jedno prezime, i to rusko prezime muške osobe“, navodi se u prilogu.

Navodi se da klijent koji je sklopio ugovor o otvaranju računa sa Sberbankom ima i lični dokument Ruske Federacije, odnosno klijent je ruski državljanin, što se jasno vidi u dokumentu.

Dokument ne sadrži broj ugovora, kao ni podatke o pravnom licu koje otvara račun i u dokumentima ne postoje potpisi klijenta.

Na kraju prvog dokumenta, kako se navodi, nalazi se adresa građevinske firme navedene pod nazivom „Frut eko“, a na toj adresi se ne nalazi nijedna kompanija, već je u pitanju stambeni blok. Po ruskom zakonodavstvu, kompanije ne mogu biti otvorene ni registrovane u stambenim zgradama.

Drugi dokument je zapravo potvrda o stanju štednog računa, u kojoj piše da se, na dan 26. juna ove godine, na računu nalazi određeni iznos novca, tačnije oko 670.366,322,47 ruskih rubalja. U ovom dokumetu piše isti broj lične karte kao u prvom dokumetu, samo što je, za razliku od prvog, ime Igora Dodika napisano bez prezimena druge osobe ruskog porijekla. Takođe, potvrda o stanju računa se, po ruskom zakonodavstvu, ne može izdati trećem licu.

Brojevi računa u jednom i drugom dokumentu se ne podudaraju, a ne podudaraju se ni odjeljenja Sberbanke, jedno je u gradu Tomsk, a drugo u Voronježu.

Igor Dodik potvrdio je za Alternativnu televiziju da je informacija lažna.

„Meni je zaista žao da postoje ljudi koji se bave ovakvim stvarima, falsifikatima i montažama, a pri tom vrlo nevješto to rade. Želim da kažem da je ovo bezočna laž o meni i mojoj porodici koju pokušavaju već duže vrijeme da oblate. Ja ću svakako da iskoristim svoje pravo i tužim sve one koje su to izmislili i one koji su prenijeli ovu informaciju i odlučno još jednom demantujem sve ove navode koji su se pojavili u vezi mene i računa u Rusiji“, rekao je Igor Dodik.

Da postoje mnoge nelogičnosti u pomenutom ugovoru može se zaključiti iz toga da kompanija Igora Dodika „Frut eko“, koja je navedena u ugovoru, ne može sklopiti ugovor takve vrste, jer je ovo ugovor o otvaranju specijalnog bankarskog računa radi formiranja fonda kapitalnog remonta.

Ugovor takve vrste je specifičan, a vlasnik takvog računa može biti samo udruženje vlasnika stambenih zgrada, zadruga za upravljanje stambenom zgradom ili upravna organizacija za vršenje upravljanjem stambenom zgradom. To znači da kompanija Igora Dodika, prema zakonu, ne može sklopiti takav ugovor.

„Prema zakonodavstvu Rusije, da bi potpisalo ugovor sa ruskom bankom, strano lice mora imati registrovano odjeljenje na teritoriji Ruske Federacije, a podaci o tome moraju biti u registru pravnih lica i poreskih organa Rusije. Međutim, nijedan registar ne sadrži informacije o bilo kojem registrovanom odjeljenju Igora Dodika na teritoriji Ruske Federacije“, navodi Alternativna televizija.

Osim toga, broj ugovora ne može biti pročitan, zbog čega nije moguće da se dobije zvanična potvrda ove informacije od banke.

U prilogu ATV-a navodi da je u ugovoru očigledno da je ime klijenta Igor Dodik dodato u programu PDF-redaktor umjesto imena neke druge osobe, koje je djelimično ostalo napisano, ali tekst ne može biti tačno pročitan.

Naziv kompanije i broj pasoša Igora Dodika su, napominje se, takođe, očigledno dodati u PDF-redaktoru. Navodi se, između ostalog, da u ugovoru nedostaje potpis Igora Dodika, a nema ni potpisa klijenata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se