15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

„Dan mržnje“ prema Hrvatima

ZAGREB – Hrvatski portali ističu da su Bošnjaci ponovo izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH i procjenjuju da je izborni dan pretvoren u „dan mržnje“ prema Hrvatima. 

U desno orijentisanim portalima otvoreno se poziva na „brakorazvodnu parnicu“ u Federaciji BiH /FBiH/.

Portali prenose podatak iz federalne opštine Busovača, gdje je u mjestima Lugovi i Kaćuni, izrazito nastanjenim Bošnjacima, a u kojima žive i pripadnici vehabija, Željko Komšić nadmašio ne samo Dragana Čovića, već i Šefika DŽaferovića.

„Bošnjaci su odlučili da nam još jednom nametnu predstavnika. Vrijeme je da okončamo ovaj loš brak i pokrenemo brakorazvodnu parnicu“, poručuju neki hrvatski politički analitičari.

Uz komentare pobjede Komšića, koji će treći put ući u Predsjedništvo BiH kao „hrvatski kandidat“ biran bošnjačkim glasovima, preovladava ocjena da je dan izbora u FBiH bio, u stvari, „dan mržnje“ prema Hrvatima.

„Bošnjaci koji su dali glas Komšiću uče svoje potomke mržnji prema nacionalnoj osnovi i nanose štetu hrvatskom narodu“, poručuje politički analitičar i kolumnista Marijan Knezović.

On tvrdi da su Hrvati izabrali svog člana Predsjedništva BiH /Dragana Čovića/, što nisu zvanični izborni rezultati, koji predstavljaju „anketu o mržnji prema Hrvatima“.

Prenose se i riječi novinara i političkog analitičara Velimira Begića da je Komšić vodio antihrvatsku kampanju i da je bio na skupovima na kojima je javno vrijeđan predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

„Veća prava imaju nacionalne manjine u Hrvatskoj nego konstitutivan narod /Hrvati/ u BiH“, smatra Begić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se