14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dačić: Pričam onako kako je u interesu srpskog naroda

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nema ništa loše u tome što je na otvaranju posljednje dionice auto-puta Banjaluka-Doboj izjavio da svi putevi vode u Beograd, ističući da priča onako kako je u interesu srpskog naroda. 

Dačić je, komentarišući negativna reagovanja na njegove i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i optužbe da ruše BiH, da spajaju Srbiju i Srpsku, rekao da su to interpretacije, te podsjetio na izjavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Sarajevo žila kucavica turskog naroda.

„Pa, čekajte, nije Erdogan veći Turčin nego što sam ja Srbin. Šta sam ja tu loše rekao? Tačno je da svi putevi vode u Beograd. Ovo je najveći grad u regionu. Mi smo gledali da putevima povezujemo pojedine regione, i to je potpuno legitimno pravo“, istakao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je izjavio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da nema promjene tog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta, da svako ko želi da uništi Srpsku treba da zna da Srbija na to neće sjediti skrštenih ruku, kao i da mu je neprirodno da dolazi u Republiku Srpsku kao ministar spoljnih poslova jer je riječ o jednom narodu.

„Ja ne pričam to da bi se njima svidelo, nego onako kako je to u interesu našeg naroda“, poručuje Dačić.

On je za TV Pink rekao da se Srbija ne miješa u izbore u Republici Srpskoj, ali joj je prioritet zaštita interesa srpskog naroda i Srpske i da ona opstane.

Dačić je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo u polemici sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da će nakon izbora u BiH reći kakvih sve uticaja ima.

„Ali, nema šta da čekamo da on to kaže. To svi mi znamo“, rekao je Dačić.

On je napomenuo da se u Americi sada istražuje koliko je Rusija uticala na američke izbore, te podsjetio na činjenicu koliko su SAD uticale na izbore u Srbiji.

„Svaki put kada su bili izbori to su bile neke podrške, javno su davali pare iz Kongresa“, rekao je Dačić.

On je naveo da mu je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla da Crnogorci optužuju Rusiju da je htjela da utiče na izbore u Crnoj Gori, ali nije uspjela.

„Rekla mi je – zamislite, mi namestili izbore u Americi, a ne možemo u Crnoj Gori“, prenio je Dačić.

On smatra da je zato ruski šef diplomatije Sergej Lavrov veoma oprezno nastupao kada je nedavno dolazio u BiH i Republiku Srpsku da ne bi opet optužili Rusiju da utiče na izbore.

„Ali, važno je da mi nastavljamo prijateljske odnose sa Rusijom i strateške sa Kinom, a to smeta nekima. U EU su već zabrinuti zbog ekonomskog uticaja Kine i Rusije“, ističe Dačić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se