2 C
Zvornik
19. април 2024.

Čedomir Jovanović: Protesti zbog ubistva Davida temelj drugačije Srpske

BEOGRAD – Predsjednik LDP Čedomir Jovanović ocjenio je da su protesti u Banjaluci zbog ubistva Davida Dragičevića temelj drugačije Republike Srpske koja je poštena i pravedna.

On je rekao da jučerašnji skup u Banjaluci nije bio nikakav „državni udar“, kako su to danima najavljivali tabloidi, već temelj drugačije Republike Srpske.

„I zbog Davida i svih ubijenih naših Davida, njihovih očeva, bez obzira kako se zovu, zbog njihovih borbi za istinu i pravdu – podržavam ih. Ponosan sam na moj narod koji je juče u Banjaluci pokazao svoje pravo lice. Juče su ubice vidjele desetine hiljada i očeva, i majki, i sestara i sinova, Srba, Hrvata i Bošnjaka koji sanjaju da žive. Zajedno ćemo taj san ostvariti, svako svojom borbom“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Sinoć je na Trgu Krajine u Banjaluci održan skup „Pravda za Davida“, na kojem se okupilo oko 7.000 ljudi.

Davor Dragičević, otac nastradalog mladića Davida, rekao je da nikada neće odustati od traženja istine i pravde, te ponovo optužio državni vrh Republike Srpske i prve ljude MUP-a i policije za smrt sina, iznoseći niz uvreda na njihov račun.

„Grupa ‘Pravda za Davida’ nije politička, stranačka, navijačka, vjerska, već grupa istine i pravde“, rekao je Dragičević i najavio da će nastaviti svoju borbu u nekom obliku, da li kao udruženje građana ili nešto drugo, te da će to da bude odlučeno naknadno.

On je dodao da ne može vratiti Davida, ali da će, kako je rekao, „zločince stići istina i pravda“.

Nestanak Davida Dragičevića iz Banjaluke prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je 4. jula naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN lica zbog postojanja osnova sumnje da su 18. marta u Banjaluci napala Davida Dragičevića koji je bježao od njih i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene ili su ga napadači gurnuli, te je usljed utopljenja nastupila smrt.

U naredbi iz Okružnog tužilaštva Banjaluka navode da postoje osnovi sumnje da su ta lica drugog lišila života, čime bi učinila krivično djelo ubistvo.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem „Fejsbuk“ grupe pod nazivom „Pravda za Davida“, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja slučaja smrti Davida Dragičevića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se