18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Beograd čeka reagovanje Brisela na podršku Plenkovića Čoviću

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd čeka danas reagovanje EU, pošto je hrvatski premijer Andrej Plenković bio na predizbronom skupu u Mostaru i podržao Dragana Čovića, kandidata HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

„Pa, čekaj, ko se sad meša. Šta sad znači, Plenković može da se meša, a mi ne možemo? Zato kažem da se ne obaziremo kada svako u svetu da neko mišljenje o tome šta mi treba da radimo“, rekao je Dačić za RTS.

Dačić kaže da on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas čekaju danas reagovanje EU na Plenkovićev boravak u Mostaru.

On je istakao da Srbija ima svoje nacionalne i državne interese kao i svaka država u svijetu.

„Interes za Republiku Srpsku je da se ona očuva, da se očuva mir i stabilnost ne samo u Srpskoj, nego i u BiH i čitavom regionu i da izbori proteknu mirno“, rekao je Dačić.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sinoć je na predizbornom skupu u Mostaru prenio poruku prijateljstva i političke podrške Čoviću i HDZ-u BiH, poželjevši da na opštim izborima ostvare sjajan rezultat.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je prihvatio molbu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da danas neće ići u Istočno Sarajevo, gdje će biti svečano otvorena bolnica „Srbija“, te pozvao sve Srbe da u demokratskoj atmosferi i na miran način održe izbore u Srpskoj.

On je podsjetio da se Srbija za razliku od nekih drugih nije miješala u izbornim proces u BiH.

Dodik je uputio pismo predsjedniku Srbije u kojem ga je zamolio da odgodi posjetu Istočnom Sarajevu, imajući u vidu napade na Vučića koji dolaze ne samo od bošnjačkog naroda, već i od srpskih predstavnika koji ga optužuju za miješanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u BiH.  

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se