18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

„9. januar“ – jezgro planirane mreže autoputeva

LAKTAŠI – Direktor preduzeća „Auto-puteva Republike Srpske“ Dušan Topić poručio je da je izgradnjom auto-puta „9. januar“ stvoreno jezgro planirane mreže auto-puteva u Srpskoj koja kreće u nove projekte. 

Topić je istakao da je „9. januar“ moderna saobraćajnica i veliki projekat, veoma značajan za Republiku Srpsku i opštine kroz koje prolazi.

Prema njegovim riječima, planirano je da do kraja godine bude ugovoren posao izgradnje koridora „Pet ce“, odnosno dionice od petlje Tovere do petlje Kostajnica u dužini od sedam kilometara.

On je najavio da bi na proljeće mogli početi i radovi na izgradnji mosta u Gradišci ukoliko do kraja godine bude izabran izvođača radova i završena tenderska procedura za to.

„Pripreme teku dugi niz godina. Sada su se stekli uslovi i trebalo bi da se ove sedmice konačno raspiše tender za izbor izvođača radova“, rekao je Topić za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je najavio da će sa kinskim partnerima biti potpisan koncesioni ugovor za izgradnju auto-puta prema Prijedoru, te da bi se najkasnije za dvije godine mogao očekivati početak radova.

„Od ranije imamo započete pregove za relaciju prema Mliništu, odnosno Mrkonjić Gradu. Prije deset dana smo potpisali dokument sa kisneskom kompanijom `Sinohem` koja nam je dostavila ponudu za dio auto-puta na pravcu Doboj-Vukosavlje i Vukosavlje-Brčko“, napomenuo je Topić.

On je poručio da je važno stvoriti uslove za finasiranje novih projekata, zbog čega se pristupilo različitim modelima finansiranja.

„Dosadašnjih 105 kilometara auto-puta u Srpskoj izgrađeno je kreditnim novcem evropskih banaka. Sada prelazimo i na alternativnu opciju da novac obezbjeđujemo putem koncesije uz direktno ulaganje privatnog partnera“, kaže Topić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas dionicu auto-puta od mjesta Drugovići do Prnjavora dugu 25 kilometara, čime je završena izgradnja auto-puta „9. januar“ od Banjaluke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Dužina auto-puta od Banjaluke do Doboja je 72 kilometra, a izgradile su ga domaće kompanije. Od sada će se ta dionici prelaziti za oko sat vremena.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se