8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zahvalnost Lavrovu na principijelnim stavovima

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak istakao je da snažna podrška Rusije Dejtonskom mirovnom sporazumu, potrebi unutrašnjih dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, predstavlja kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH. 

Crnadak je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, istakao da se pozicija BiH neće mijenjati kod onih stvari koje su od velikog značaja za Rusiju, kao što je pitanje sankcija prema Rusiji, pitanje Kosova i NATO-a.

Crnadak je izrazio zahvalnost Rusiji što ima principijelan stav kada je riječ o odnosima u BiH.

„Mi to izuzetno cijenimo“, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu i istakao da je Dejtonski mirovni sporazum dao balans, dobru osnovu za mir i suživot u BiH i zato je važna podrška Rusije, koja je bila i garant.

Crnadak je zahvalio Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga u iznosu od 125 miliona dolara i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz proizvoda iz BiH, a posebno voća.

„Imamo oko 40 sporazuma koji čine formalni okvir saradnje i dogovorili smo se da nastavimo rad na novim memorandumima i novim sporazumima“, rekao je Crnadak.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o saradnji dvije zemlje na multilateralnom planu, posebno u okviru UN.

„Imamo dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren sam da će ona biti nastavljena“, dodao je Crnadak.

Crnadak je zahvalio što će posjeta ruskog šefa diplomatije biti realizovana i u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, ističući da Republika Srpska i Rusija imaju poseban odnos koji nije prepreka razvoju odnosa sa BiH, nego će naprotiv, biti dodatni podstrek za razvoj tih odnosa.

„U tom kontekstu pozdravljam njegovu posjetu lokaciji u Banjaluci na kojoj će se nalaziti rusko-srpski centar i uvjeren sam da će taj centar doprinijeti daljem razvoju odnosa naša dva naroda“, istakao je Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u regionu, a sagovornici su se saglasili da bi uspješan završetak pregovora Beograda i Prištine bio od velike koristi za trajnu stabilizaciju i dugoročni napredak regiona.

Crnadak i Lavrov su potpisali plan konsultacija za 2019. i 2020. godinu, odnosno plan saradnje dva ministarstva kojim su definisane zajedničke aktivnosti u ovom periodu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se